Olcsóbb lesz a mobilnet külföldön, de még nem eléggé

Drasztikusan csökken július elsejétől a külföldi mobilhasználat díja, noha az alkalmazott tarifák még mindig messze vannak attól a céltól, amelyet idén áprilisban szavazott meg a közösségi törvényhozás, miszerint a roamingdíjaknak meg kell szűnniük. A jelenleg hatályban lévő, a külföldi mobilhasználat költségeit mérséklő európai roamingszabályozás értelmében a legnagyobb mértékben az adatátvitel költsége apad. Jövő júliusban még lett volna egy olcsósítási kör, de mivel decemberre a tervek szerint minden roaming-felár eltűnhet, egy év múlva az idén bevezetendő árak maradnak majd hatályban.

A roamingdíjak hatósági árszabályozással történő csökkentése már 2007 óta tart. A júliustól alkalmazandó árakat egy 2012-es rendelet szabályozza, ennek értelmében egy indított hívás egy percéért az uniós szolgáltatók (az uniós területeken) legfeljebb nettó 0,19 eurót, egy percnyi fogadott hívás után legfeljebb öt centet, egy SMS-ért hatot, 1 megabájt adatért pedig húsz centet számolhatnak fel. Az árakat ez eurózónán kívüli országokban is alkalmazni kell, méghozzá a május-június fordulóján meghatározott három nap árfolyamának átlagának figyelembevételével.

A magyarországi operátorok közül elsőként a Magyar Telekom hozta nyilvánosságra az új árakat - közölte a hwsw.hu portál. Bár ennek nincs jelentősége, a korábbi tapasztalatok szerint a versenytársak fillérre azonos költségtáblákat ismertetnek. Vagyis a jövő hónap elejétől egy percnyi hívásindítás a jelenlegi 91,4 helyett már 74,39 forintba kerül majd, a hívásfogadásért percenként 19,5, egy SMS-ért pedig 23,5 forintot kell majd fizetni. Itt azonban figyelemre méltó helyzet alakul ki: a hatóságilag szabályozott roaming sms tarifa ugyanis ezzel a mérsékléssel már olcsóbb lesz, mint a belföldi.171,4 helyett júliustól már csak 78,2 forint lesz egy megabájt adatátvitel, ami még így is sok, de száz megabájt forgalom például már 8000 forint alatti összegbe kerül majd, ami a felhasználók számára mindenképpen örömteli. Arról persze érdemes gondolni, hogy a különböző roaming-csomagok napi 1000 forintért ugyanekkora forgalmat adnak.

Nem lesz szétválasztás

Az áprilisban elfogadott új távközlési szabályozás előírta a roamingszétválasztást is: azt, hogy az előfizető külföldön, a meglévő szolgáltatója SIM kártyáját használva, egy helyi szolgáltató tarifájára szerződhessen, s ott a szerint telefonálhasson. Az uniós szakpolitika végül engedékenynek bizonyult ezt illetően mondván: a rendszer bevezetése kapcsán felmerülő költségek az üzleti modellt alapjaiban ölték volna meg. Végül az Európai Bizottság távközlési reformcsomagjában ezt a konstrukciót már nem szerepeltette.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.