Csehország hitelesebb az olaszoknál és a spanyoloknál is

A hiteles gazdaságpolitika, az alacsony infláció, államadósság és költségvetési hiány miatt a befektetők rekordalacsony hozamok mellett is kedvelik Csehország állapapírjait. A korona már túl erős, a Moody's Olaszországnál négy, Spanyolországnál öt kategóriával jobb befektetési kategóriába sorolja az egykori szocialista országot.

Nagy érdeklődés mellett adott el ismét állampapírokat Csehország szerdán. A kilenc éves papír hozama 2,13 százalékra esett, alulmúlva a júliusi 2,32 százalékot is. Ezzel történelmi mélypontra zuhant a cseh államadósság finanszírozásának költsége. A befektetők és a piaci elemzők úgy vélik, a jegybank hamarosan kénytelen lesz nulla százalékos, vagy akár negatív irányadó kamatot meghirdetni, hogy megállítsa a korona négy hónapja tartó és az exportot fékező erősödését, s élénkítse a gazdaságot, amelyet jelenleg csak a kivitel táplál - az egyre romló világgazdasági kilátások közepette. Az aukción a kilencéves papírból 2,3 milliárd koronát jegyeztek le, kétszeres kereslet mellett.

Mint a Bloomberg elemzéseiből kiderül, a Royal Bank of Scotland szakértői például a csökkenő deficitben, az alacsony adósságban és a szilárd bankrendszerben látják a vonzerőt. Más források szerint ezek a tényezők kétségkívül a cseh papírok felé terelik például az olasz vagy spanyol piaci szereplők figyelmét. Az eurózóna perifériájáról kiáramló pénz keres biztos, de azért hozammal kecsegtető menedéket. S minthogy a német, a svájci és a dán állampapírok hozama már egyes esetekben negatív, így az alacsony cseh hozam is kecsegtetőnek látszik. Ha viszont a német hozam emelkedni kezd, a csehnek követnie kell majd a felfelé tartó mozgást.

E folyamatot támogatja Csehország hitelminősítése is. A Moody's például az ötödik legjobb befektetési kategóriába helyezi a cseh államadósságot, négy osztállyal Olaszország és öttel Spanyolország fölé. S minthogy Csehország nem tagja az eurózónának, így nem vesz részt valutaövezet bajba jutott államainak megmentésében sem. Ez is magyarázza, hogy a cseh államcsőd elleni biztosítás ára is folyamatosan esik, s most már a francia alatt van, a németet csak 20 bázisponttal haladja meg.

A cseh államadósság alacsony, a nemzeti össztermékhez (GDP) mérve alig több mint negyven százalék, s így bőven belefér az uniós referencia-keretbe. A költségvetés hiánya valamivel nagyobb ugyan a GDP három százalékánál, azaz átlépi az EU által engedélyezett felső határt, de jövőre a megfelelő szintre csökken. A fiskális szigor, a háztartások óvatossága miatt azonban érezhetően csökken a belső kereslet, s a GDP ebben az évben 0,9 százalékkal zsugorodhat, mielőtt a jegybank szerint 2013-ban 0,8 százalékkal növekedne. Elemzők azonban úgy vélik, a jövő évi előrejelzés változni fog, méghozzá rossz irányba. Ezért lenne fontos, hogy a korona erősödése ne fékezze még jobban az exportot.

A jegybank júniusban vitte le a kamatot 0,5 százalékra, ami alacsonyabb, mint az eurózóna irányadó mértéke. Az infláció ugyan jelenleg három százalék fölött tanyázik, de 2013 második felében a kétszázalékos cél közelébe érkezhet. A cseh valuta ezen a héten négyhavi csúcsra küzdötte fel magát az euróval szemben, amelyért 24,8 koronát kellett szerdán adni, a 24,7 koronás tetőpont után. A cseh korona így is a legjobbak között teljesített augusztusban a feltörekvő piaci valuták között.

Elemzők arra számítanak, hogy a jövő hónap végén a cseh jegybank megfelezi a kamatot. A Citigroup az év végére 0,05 százalékos, majd negatív kamatot vár. A cseh jegybank vezetői is sejteni engedték, hogy az export védelmében és a gazdaság élénkítése érdekében ezeket az eszközöket valószínűleg be kell vetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.