Olcsóbb lett a magyar munka

Történelmi mélypontra csökkent a munkaköltségek növekedési üteme az Európai Unióban a második negyedévben. Magyarországon viszont csökkentek a munkaköltségek, sőt a nem bérjellegű kiadások mérséklésében Magyarország áll az első helyen.

Az Eurostat kedden ismertetett adatai szerint az egy órára jutó munkaköltségek - bérek, fizetések, illetve nem bérjellegű költségek - 1,6 százalékkal nőttek az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt április-június között az egy évvel korábbihoz képest. Ez a legkisebb növekedés az adatrögzítés kezdete, 2000 óta.

Az első negyedévben az euróövezetben 1,9 százalék, a 27 tagországban 2,1 százalék volt a növekedés.

Az adatok arra is rávilágítottak, hogy az egy órára jutó bérek általában lassabban emelkedtek, mint a nem bérjellegű költségek: az euróövezetben 1,5 százalékkal és 2,0 százalékkal, míg az Európai Unió egészében 1,5 és 1,7 százalékkal.

A legnagyobb mértékben a szolgáltatások területén emelkedtek a munkaköltségek, az euróövezetben 1,9 százalékkal, az EU-ban 1,8 százalékkal. Az iparban 1,1 százalék volt a növekedés.

Bulgáriában emelkedtek a legjobban a munkaköltségek, 8,6 százalékkal, míg a legnagyobb csökkenést Litvániában regisztrálták a statisztikusok, 7,0 százalékot. Magyarország 1,8 százalékos csökkenéssel az alsó harmadban foglal helyet.

A nem munkabér jellegű költségeknél viszont Magyarországon volt a legnagyobb csökkenés az egész unióban, 14,3 százalék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.