Olcsóbb lesz az SMS

Csökken az sms romaing díja, s elkészülhet a versenyt, a fejlesztést és fogyasztóvédelmet egyaránt erősítő újabb uniós telekommunikációs csomag, amelyet az illetékes miniszterek parázs vita után jóváhagytak.

Az előzetes félelmek ellenére nem bukott meg a telekommunikációs reform, amelyet a Bizottság javasolt a verseny növelésére, az egységes piac kialakítására és a fogyasztók védelmére. Az illetékes miniszteri tanács tegnap egy módosított javaslatot fogadott el, amelyet újra egyeztetni kell a parlamenttel. Viviane Reding távközlési biztos azt mondta, a kompromisszum elfogadható, bár jócskán eltávolodott az eredeti bizottsági elképzelésektől. Most a parlamentnek újra szavaznia kell, méghozzá mandátumának tavaszi lejárta előtt.

Mobilokat az asztal fölé. Biztonsági intézkedés a vizsga elõtt
Mobilokat az asztal fölé. Biztonsági intézkedés a vizsga elõtt

Az alkudozásnak hat fontos pontja van. A Bizottság erős, európai szabályozó testület létrehozását kezdeményezte, de ezt a Parlament nem szorgalmazta, a tagállamok pedig elutasították. De létrejön egy kisebb testület a nemzeti hírközlési hatóságok szakértőiből.

A Bizottság nem vétózhatja meg a nemzeti döntéseket, de véleményét figyelembe kell venni. A páneurópai frekvencia koordinációt is levették a napirendről, ez továbbra is egyértelműen nemzeti hatáskörben marad, bár Reding emlékeztette a társaságot, hogy a Bizottság gazdaságélénkítési terve a szélessávú internet-hozzáférés terjesztését is ösztönzi, ehhez pedig európai áttekintés kellene. Belementek viszont a miniszterek abba, hogy a verseny előmozdítása érdekében, végső eszközként és nemzeti döntés alapján megfontolható a telekommunikációs cégek tevékenységének szétválasztása, azaz a hálózatüzemeltetés és a szolgáltatás elhatárolása. 

A tanács elvetette azt a parlamenti módosító javaslatot, hogy a hálózatok kiépítéséből minden olyan cég vegye ki részét, amely azt használni akarja. A Tanács szerint a költségeket a hozzáférési díjak megállapításánál figyelembe lehet venni, de a hozzáférést biztosítani kell. Nem fogadták el azt a francia javaslatot, hogy az internet szolgáltató letilthassa azt az előfizetőt, aki szerzői jogi hatály alá eső anyagot tölt le.

A parázs vitában kialakult álláspontot további egyeztetésre alkalmasnak találták, abban a reményben, hogy a telekommunikáció olcsóbb és elérhetőbb lesz, s javítja az EU versenyképességét is. A szektor adja a gazdasági bővülés negyedét, s a termelékenység növekedéséből negyven százalékkal veszi ki a részét.

Délután a miniszterek elfogadták azt is, hogy az európai nemzetközi sms-ek díját 11 centben korlátozzák jövő nyártól, s ha külföldön akarunk internetezni, akkor megabitenként egy eurót fizessünk csak. A parlamentnek még erre is rá kell bólintania.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.