Olcsóbb lesz az elektromos autó a hagyományosnál?

Az elektromos autók ára három éven belül a hagyományosoké alá csökkenhet – jósolja az ABB energetikai csoport, melynek magyar leányvállalata gyártja az ilyen gépjárművekhez való töltőket.

Az ABB energetikai csoport magyarországi leányvállalata gyártja az európai piacra a váltóáramú (AC) és az egyenáramú (DC) töltőket - mondta Máthé Attila, az ABB Kft. divízióvezetője szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Az egyenáramúak sokkal gyorsabban, 15-30 perc alatt töltik fel az elektromos autókat.

A biztonságos ellátáshoz az utakon 50 kilométerenként kell elhelyezni ezeket töltőberendezéseket. Az ABB az elektromos autók töltésének teljes infrastruktúráját kínálja: a cég az utak mellé 15-30 perces, míg a bevásárlóközpontokba és az irodák parkolóiba 30-120 perces töltőket kínál. Van 8 órás házi töltője is.

Steven Dorresteijn, a cég európai kereskedelmi menedzsere a tájékoztatón idézte a Volkswagen illetékesének a becslését: 3 éven belül az elektromos kocsikban lévő akkumulátor ára a mai 13 ezer euróról 2 600 euróra csökken. Ekkor már az elektromos autó olcsóbb lesz a belső égésű motorral rendelkezőnél.

A töltőhálózat kiépítésének megtérülésére egy holland példát hozott: egy két töltőt üzemeltető cég egyik berendezése napi 4, a másik 8 kocsit szolgál ki jelenleg, ennyien térnek be hozzá. Az egyszeri töltésért 6 eurót kell fizetni. Ebből 2 euró az áram ára. A 4 eurós profitból 3-4 év alatt megtérülhet a beruházás.

A menedzser elmondta azt is, hogy Észtországban már dolgoznak az országos elektromos töltőhálózati programon, amely az év végére fejeződik be. Az állomások távolsága az egész észtországi úthálózaton 50 kilométer lesz. A töltőket az ABB szállítja. Észtország az eladott szén-dioxid-kvótából 570 Mitsubishi elektromos autót vásárolt, amelyeket a szociális munkások használnak. Az üzemeltetést a G4S társaság végzi, amely ezen túlmenően a két kút között lemerült kocsikat is elvontatja a következő töltőig. Így Észtországban lesz Európa legsűrűbb elektromos kúthálózata.

Az ABB csoport magyar leányvállalata 400 főt alkalmaz, és 11,8 milliárd forint árbevételt ért el 2011-ben. A Magyarországon 20 éve jelen lévő ABB 1 200 helyszínen 50 ezer berendezést telepített az országban az elmúlt 20 év során.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.