Olcsóbb lehet a gáz: a második félévtől 5-10 százalék csökkentés lehet

A második félévtől 5-10 százalékkal lehet majd csökkenteni a földgáz végfelhasználói árát a lakosságot is ellátó egyetemes szolgáltatói körben - mondta Podolák György, az országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista elnöke a bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Fónagy János fideszes képviselő külön megtartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy ha a Fidesz kap felhatalmazást a kormányzásra, a kormány első teendőinek egyike a közüzemi szolgáltatói szerződések felülvizsgálata lesz azért, hogy csökkenteni lehessen a lakosság rezsiköltségeit.

A bizottsági ülésen részt vett Hónig Péter, energiaügyi miniszter, aki az ülés után arra az újságírói kérdésre, hogy felfüggesztik-e az áremelést, azt válaszolta: a rendelet hatályban van, így az egyetemes szolgáltatói körben április 1-jén átlagosan 10,1 százalékkal emelkedett az ár.

Fónagy János szerint a szocialista képviselők az energiahivatalra és annak elnökére akarják hárítani a felelősséget a mostani áremelésért, holott "a szocialista kormányzás elmúlt öt évében 15 áremelés volt, sokszor indokolatlanul". A választások előtt a szocialista párt el akarja hitetni a választókkal, hogy most szakmailag megalapozott kifogása van a lakosság terheit növelő intézkedés ellen.

A fideszes képviselő szerint a társadalmi feszültség nem a mostani áremeléssel kezdődött, hanem azzal, hogy a szocialista kormány 1995-ben privatizálta az energiaszektort.

Podolák György kifejtette, hogy az áremelés nem volt indokolt. Magyarázatként hozzáfűzte: a második negyedévben az éves földgáz-felhasználás mindössze négy százalékát érinti az áremelés.

A képviselő megengedhetetlen hibának tartja, hogy a hivatal elnöke már március 4-én közölte a lehetséges áremelés mértékét, lehetőséget adva a szolgáltatóknak, hogy legalább ilyen arányú áremelési igénnyel lépjenek fel.

Arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a hivatal elnökének, Matos Zoltánnak a magyarázatát, miszerint az árképlet alapján bárki kiszámíthatta az áremelés maximális mértékét, a szocialista képviselő azt mondta: az ár meghatározása nem egy egyszerű matematikai képlet. A hivatal elnöke egy személyben dönthet az árról.

Podolák György a hivatal elnöke által befolyásolható árelemek közül a dollár/forint árfolyamváltozás időszakának meghatározását és azt emelte ki, hogy a hivatalnak figyelembe kellene vennie a földgáznak a szolgáltatók által igazolt beszerzési árában az azonnali piac árait is, nem csak a hosszú távú szerződéses árakat.

A bizottsági elnök úgy vélekedett, hogy a gáztörvény jól működik, és a végrehajtási rendeletek is megfelelőek. A baj az - mondta, hogy politikailag kezelhetetlenek. A szabadpiaci körülmények között az energiahivatal nem megfelelően viselkedik, és nem képviseli megfelelően a fogyasztók érdekeit.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.