Olcsóbb gázt ígér a kormány

Csökkenti a gáz árát a kormány ősszel. A változtatás mértékéről nincs döntés.

Molnár Csaba tájékoztatása szerint a kormány a fűtési szezon kezdetén "jelentősen" csökkenti a lakossági gáz árát. A kancelláriaminiszter ezt kérdésre válaszolva mondta el szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón.

Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy milyen mértékben mérséklik az árat, mert - mutatott rá -, ez több tényezőtől függ.

Molnár Csaba úgy fogalmazott: bár a nyáron érvényesül az áfaemelés a gáz árában is, de október 1-jén, a fűtési szezon kezdetén beváltják a korábban tett ígéretet, és jelentősen csökken a lakossági gázár.

A földgáz végfogyasztói ára a hatósági áras közüzemben 2009. január elsejétől és áprilistól is változatlan maradt, bár a beszerzési ár és a forint árfolyamváltozása áremelést indokolt volna. A nem szabadpiaci, hanem hatósági áras közüzemben negyedévente volt lehetőség a hatósági ár megállapítására.

A magyar földgázpiac 2009. július elsejétől teljes egészében liberalizált lesz, ezzel megszűnik a szabályozott piacot jelentő eddigi közüzem, és vele együtt a földgáz árának meghatározásában a hatósági jogkör. A piac már megnyitott részében az árat a felek határozzák meg, egyedül a földgázrendszer használatának díja hatósági ár. A teljes piacnyitással a lakosság, a közintézmények és a nagyon kis fogyasztók az egyetemes szolgáltatótól, vagy a szabadpiacon vásárolhatnak földgázt. Az egyetemes szolgáltatók hasznát, az árrést viszont az energiahivatal felügyeli.

Július elsejétől, a teljes piacnyitás idejétől az egyetemes szolgáltatók induló végfelhasználói árát még a hivatal számításai alapján az energiaügyekért felelős miniszter határozza meg.

A földgáz végfelhasználói árában meghatározó a beszerzési ár. A legnagyobb magyar földgáz-nagykereskedő, az E.ON Földgáz Trade az orosz Gazprommal kötött hosszú távú szerződésben rögzített árképlet alapján vásárolja a földgázt. A beszerzés dollárban történik, de az értékesítés bevétele már forintban folyik be a nagykereskedőhöz. Az import árképletében a gáz árát az olajtermék-kosárhoz kötik, ami havonta meghatározza a tényleges árat, az olaj előző kilenc havi jegyzési átlagára alapján.

A Gazprommal érvényes hosszú távú, 2015-ig szóló szerződést még a földgáz-kereskedelem korábbi tulajdonosa, a Mol kötötte meg 1996-ban. A kereskedelmi megállapodás "ship-or-pay", azaz "szállíts vagy fizess" módon működik, de nemcsak a vevőnek, hanem az eladó Gazpromnak is meg kell fizetnie a teljes árat, ha nem teljesíti a szükséges gázmennyiség szállítására vonatkozó kötelezettségeit.

A Magyarországon felhasznált, évi, mintegy 14 milliárd köbméter földgáz mintegy 85 százaléka a Gazpromtól származik. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.