Olcsóbb gázbeszerzésre buzdítja a távhőcégeket a hivatal

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal ajánlásokat dolgozott ki arra nézvést, hogy a távhőszolgáltatók miképp szerezhetnek be az eddiginél olcsóbban gázt.

Gázbeszerzési ajánlásokat tett közzé távhőtermelő és -szolgáltató cégek számára a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH).

A MEKH azt szeretné, hogy a végfelhasználókat csak a feltétlenül szükséges költségek terheljék, ugyanakkor a megállapított hatósági díjak fedezzék a cégek indokolt költségeit - rögzítik.

Az ajánlások célja az energiavállalatok kiadásainak mérséklése, vagyis a lehető legolcsóbb gázbeszállító fellelése.

Noha nem utalnak rá, a közlemény röviddel a kazincbarcikai távhővita után jelent meg. A nagypolitikai adok-kapokba torkolló botrányt az váltotta ki, hogy a városi tulajdonú távhőszolgáltató jelentős tartozást halmozott fel a külföldi tulajdonú távhőtermelő felé, amely emiatt rövid időre felfüggesztette a melegvíz-ellátást. A MEKH korábbi közlése szerint közbenjárásukra a felek megállapodtak a tartozások visszafizetésének ütemezéséről.

A közlemény ennek nyomán úgy értelmezhető, hogy a hivatal szerint akadnak még kihasználatlan lehetőségek, melyek révén a távhőcégek az eddiginél olcsóbban szerezhetik be maguknak a gázt. Noha ez első körben ez a cég anyagi helyzetét javítja, hosszabb távon távhődíjcsökkentés alapjául is szolgálhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.