Olcsóbb lehet a dízel

A héten megpihenhet az üzemanyagárak esése, bár a dízel újabb pár forinttal olcsóbb lehet.
Szerdán 2-3 forinttal csökkenhet a gázolaj ára, de - az átlag 384 forintba kerülő benzinnel együtt - lehetséges, hogy 363 forint körüli tarifája ezúttal nem változik - véli a GKI Energiakutató.

A július 20-27-i héten a Brent kőolaj ára 54-57 dollár között változott, heti átlagban közel másfél dollárral, 3,5 százalékkal mérséklődött. Az árak a héten szűk sávban ingadoztak, de pénteken közel másfél dollárral mérséklődtek. A piacot az óvatosság vezette, a kínai gazdasági jelzések az igények lassulását valószínűsítik, az iráni egyezség pedig a piaci kínálat növekedését valószínűsíti. A pénteki nagyobb áresést az okozta, hogy 21-gyel nőtt az amerikai kőolajfúrások száma, vagyis a mérséklődő árak és bővülő kínálat mellett a palaolaj-termelők további kínálati bővítés mellett döntöttek. Az adatok szerint valamennyi mezőn nőtt az olajfúrások száma.

A Reuters adatközlése alapján a benzin az irányadó mediterrán piacon átlag 0,3 százalékkal drágult, a gázolaj viszont 4,2 százalékkal olcsóbb lett. Az üzemanyagpiacokon továbbra is erős a kereslet, körülbelül kétmillió tonna áramlik júliusban az amerikai kikötőkbe Európából. Az európai dízel kínálata tovább erősödött, a hagyományos szállítók mellett ázsiaiak és közel-keletiek is megjelentek. Kedvez a tárolásnak, hogy a határidős áraknál növekedés ígérkezik. A benzinnél azonban a határidős árak novemberig csökkenést jeleznek. Ez jelzi, hogy a nyári üzemanyagcsúcs lassan a múlté. Az európai benzinkivitel még nem fordult csökkenésbe, illetve a földközi-tengeri térség piacára egyre több dízel érkezik, így fokozatosan csökkennek az árak. Ezen a héten mindkét üzemanyagfajta követte az olajár pénteki mérséklődését. A forint 283,5-ös dollárárfolyama 0,1 százalékos erősödést mutatott.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 8, a gázolajé 14 százalékkal csökkent. A nettó átlagkeresetből 8 százalékkal több benzint és 16 százalékkal több gázolajat lehet vásárolni, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.