Olcsóbb gáz, kedvezőbb áramdíj

Az Eurostat által mért 28 európai ország közül a tavalyi év második felében immár Magyarországon volt a harmadik legolcsóbb a lakossági gáz - deríthető ki az unió statisztikai hivatala által ma közzétett adatsorból. A vásárlóerőhöz képest mért listán is a középmezőny kedvező irányába araszolunk. Áramárunk magasabb, sőt a vásárlóerőhöz mért, igen rossz helyezésünk még romlott is. Orbán Viktor rezsivágyai eléréséhez Románia 34 százalékkal alacsonyabb gázára és Szerbia 59 százalékkal alacsonyabb áramára a cél.

A tavalyi év második felében (vagyis a novemberi, 11,1 százalékos lakossági energiaárcsökkentést is beleértve) az első félévhez képest Szerbiát megelőzve negyedikből harmadik legolcsóbb lett Magyarország az Eurostat ma megjelentetett, az uniós tagok és néhány más európai állam - összesen 28 ország - átlagfogyasztásra vetített, bruttó lakossági gázárait számba vevő kimutatásán. Továbbra is olcsóbb Románia és Törökország. Keleti szomszédunk euróban 34 százalékot ver ránk. Tehát van még mit tennie a kormányfőnek, ha ígérete szerint „Európa legalacsonyabb energiaárait" szeretné nálunk látni. A legdrágább változatlanul Svédország, ahol a családok közel háromszor többet fizetnek a gázért, mint mi.

A vásárlóerőhöz mérten Magyarország a 27 adatszolgáltató sorában a 14. legolcsóbb helyről a 13. legolcsóbbra került. Vagyis e tekintetben is a középmezőny kedvező irányába haladunk. A legkevésbé a luxemburgiak pénztárcáját húzza a gázszámla; a legrosszabb szájízzel a bolgárok fizetnek a fűtésért.

A hasonló szempontok szerint mért, 36 tagú áramárlistán Magyarország a második félévben 13.-ból a 10. legolcsóbb helyre került. Horvátországot és Lettországot előztük le és a hasonló mértékben visszaeső Észtországgal, illetve Litvániával szinte helyet cseréltünk. Hozzánk képest kedvezőbb a háztartási villanyszámla például Törökországban, Romániában és a délszláv-térségben. A legolcsóbb Szerbia, amelynek tarifája kevesebb mint fele a hazainak: 59 százalékkal alacsonyabb. Itt a magyar kormányfő által önmaga elé állított cél szinte elérhetetlennek tetszik. A legdrágább villanyt a dánok fizetik.

A vásárlóerőhöz mért áramtarifa tekintetében a 34 adatot szolgáltató állam sorában helyzetünk romlott. Míg 2013 első félévében nálunk számított a 26. legkönnyebbnek - vagyis a 8. legnehezebbnek - a villanyszámlafizetés, addig most már csak a 27. legjobb - a 7. legrosszabb - szinten állunk. A villanyrezsi a legkisebb bosszúságot az izlandiaknak jelent, míg a terheket leginkább Cipruson nyögik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.