Olcsó lesz az élelmiszer

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. és az Agrár Európa Tanácsadó kft. csütörtökön nyilvánosságra hozott, az elmúlt agrárévet összegző elemzése szerint. Az Agrármonitoring című tanulmányt bemutató kutatók elmondták, hogy tavaly, mennyiségben közel 30 százalékkal növekedett 2007-hez képest az agrárium kibocsátása, de emellett a jövedelem is növekedett, s elérte a 150-160 milliárd forintot.

Az idei élelmiszerpiaci kilátásokról elhangzott az is, hogy a prognózisok szerint az élelmiszerárak emelkedése várhatóan elmarad az inflációs értéktől.

Ezért  az ágazatban minden bizonnyal átrendeződésre lehet felkészülni: szűkül a piac, nő az olcsó termékek aránya, de fogyasztói tudatosság a növekszik. Másként fogalmazva, a vásárlók jobban megnézik, mire költik a pénzüket.

Csökken az  élelmiszerfeldolgozó vállalkozások száma, ezzel együtt jár az is, hogy az ágazatban kevesebb lesz a foglalkoztatott. Ugyanakkor pozitív változásként könyvelhető el, hogy a kényszerű visszalépés miatt növekedhet a korábbi konkurensek közötti  együttműködés és az állam erősődő  közösségi marketinggel  próbálja serkenteni a hazai termékek fogyasztását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.