Olcsó hitellel pörgetné a gazdaságot az állami bank

Az eddiginél jóval szélesebb körnek, a korábbinál kedvezőbb feltételek mellett kínálja államilag támogatott hiteleit az Eximbank. Az exportőrök mellett már azok beszállítói is élhetnek a lehetőséggel.

A Magyar Export-Import Bank (Eximbank) Zrt. segítségével és a Magyar Exporthitel Biztosító (MEHIB) Zrt. garanciájával, a kijelölt kilenc kereskedelmi bankon keresztül már 3,3-3,8 százalékos kamat mellett juthatnak euróhitelhez a vállalkozások - jelentette be Nagy Viktor, az Eximbank és a MEHIB vezérigazgató-helyettese egy konferencián kedden.

A Századvég Alapítvány budapesti rendezvényén Nagy Viktor azzal magyarázta a viszonylag alacsony kamatszintet, hogy az Eximbank az úgynevezett CIIR alapon (egy államilag támogatott kamatkonstrukció) hitelez, amely euró alapon 1,29 százalék, dollár alapon 1,37 százalék. Ehhez jön hozzá a kereskedelmi bankok kamatmarzsa, ami a kiélezett verseny miatt a megengedett 3,25 százaléknál kisebb, 2-2,5 százalék, így alakul ki a 3,3-3,8 százalékos kamat.

A vezérigazgató-helyettes kiegészítette az információt azzal, hogy amíg ezt a konstrukciót korábban csak exportőrök vehették igénybe, addig most már az exportőröknek beszállítók, illetve olyan beruházók, amelyek célja az exportkapacitások bővítése, is élhetnek vele. (Az ehhez szükséges törvénymódosítást nemrég fogadta el a parlament.) Az Eximbanknál kezdeményezett hitelkonstrukció másik előnye, hogy fix kamatot biztosít a futamidő teljes idejére - tette hozzá.

A konferencia fókuszában álló kkv-szektor számára export-előfinanszírozó hitelt kíván nyújtani az Eximbank, de  mezőgazdasági és hadi termékeket nem lehet finanszírozni, s a hitelt felvevő vállalkozás éves árbevétele nem haladhatja meg a 15 milliárd forintot - ismertette a  korlátokat a vezérigazgató-helyettes.

Nagy Viktor ismertette a 2013. évi költségvetésben az Eximbank számára biztosított forrásoldali kereteket. Eszerint a magyar állam garanciakerete, azaz kezességvállalása a jelenlegi 320 milliárd forintról 1.200 milliárdra nő. Az Eximbank-MEHIB saját garanciakerete (hitelfedezeti, kereskedelmi garancia) 80 milliárd forintról 350 milliárdra nő, miközben a kamatkiegyenlítésre fordítható garanciakeret 6,5 milliárdról 7 milliárd forintra emelkedik. De az utóbbi keret felülről nyitott, azaz szabadon bővíthető - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.