Olcsó autóhoz olcsó a casco is

Együtt zsugorodik az autópiaccal a casco biztosítások ára. Egy kisebb, öt-hat éves autót akár már havi 2-3 ezer forintért biztonságban tudhatunk.

Az újhoz hasonlóan a használt autók piaca is évek óta lejtmenetben van, tavaly kilenc százalékkal csökkent a forgalom 2011-hez képest. A piac szerkezete is átalakult: szinte eltűntek a 3-4 éves járművek, a piacot a tíz évnél idősebb autók uralják, ma Magyarországon a forgalomban lévő járművek átlag életkora 12 év. Mivel folyamatosan öregszik a hazai járműállomány, ezért idén várhatóan kitolódik 13 évre az átlagkor.

A hazai használtautó-piacon az 500 ezer és másfél millió forint közötti járművek a legkelendőbbek, a finanszírozás átalakulásának következtében a vásárlások kilencven százaléka készpénzes. Egyre kevesebbet költenek a gépjármű-tulajdonosok műszaki karbantartásra, ezért az állomány műszaki állapota is folyamatosan romlik – összegezte a tapasztalatokat Vass Gábor, a PBA Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezető igazgatója.

A használtautó-forgalom több mint felét a 900 ezer-1 millió forint átlagárú kisautók, illetve alsó-középkategóriás járművek adják, míg a felsőkategóriás kocsik a piac alig 2-3 százalékát teszik ki. A PBA mind a három kategóriából egy-egy közkedvelt típust választott ki és kiemelt autókereskedő partnerei segítségével öt megyében és a fővárosban megvizsgálta a gépjárművek eladási árait. Az eredmények alapján jól látszik, hogy érdemes akár a lakóhelyről messzebbre is elmenni, ha használtautó vásárlásban gondolkodunk, hiszen néhány százezret vagy akár közel egymillió forintot is megtakaríthatunk a vételárból. Egy ugyanolyan Fiat Punto (2007-es, 1,3-as benzin) például Baranyában 1,2 millió, míg Pest megyében 1,5 millió forint. Míg egy Suzuki Swift (2007-es, 1,3-as benzin) Bács-Kiskunban egymillió, Pest megyében 1,3 millió forint.

A PBA egy korábbi felmérése szerint az autósok közel 75 százaléka úgy gondolja, hogy a jelenlegi árak mellet nincs kerete a casco biztosításra, azok közül, akik mégis emellett döntenek, a döntő többség még mindig elsősorban az ár alapján választja ki a biztosítását és csupán 15 százalék vesz figyelembe egyéb szempontokat.

2012-ben a casco díjak átlagosan 80 ezer forint körül voltak és nem tapasztalható szignifikáns változás az évközi casco szerződések díjaiban 2013-ban sem. Kis- és középkategóriás autók esetén ez az összeg 50 ezer alatt, míg a felső kategóriában 150 ezer forint felett  vannak. Ráadásul néhány biztosító termékkínálatában már megjelentek a 8 évnél idősebb, 10-12 éves autókra is köthető casco biztosítások.

Tavaly jelentősen csökkentek a casco díjak. Ezért a közhiedelemmel ellentétben az idősebb autókra is érdemes és lehet elérhető áron casco biztosítást kötni; akár már havi 4-5 ezer forintért is találhatunk teljes körű cascót – hívta fel a figyelmet Galántai Zsolt, a PBA dealer üzletág igazgatója.

A példánál használt Suzuki Swift és Fiat Punto esetében havi szinten már 2-3 ezer, illetve 4 ezer forintért köthetünk teljes körű cascot. Ha ehhez hozzávesszük a kötelező árát; akkor a két biztosítással együtt havonta már 4-5 ezer forintból teljes körű védelemmel rendelkezhetünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.