Olaszország egyre nehezebb helyzetben

Az egyéves lejáratú olasz állampapírok hozama 3,97 százalékon féléves csúcsot döntött szerdán, a befektetők közül egyre többen tartják elképzelhetőnek, hogy Itália nem tudja majd finanszírozni államadósságát.

Az egyéves lejáratú államkötvény hozama egy hónappal ezelőtt csupán 2,34 százalék volt, ez a szerdai aukción már hajszálnyira megközelítette a négy százalékot. Az aukción az egy hónappal korábbi kibocsátásnál némileg kisebb, 1,7-szeres túljegyzés volt, a 6,5 milliárd eurónyi kötvényt az utolsó szálig lejegyezték – írta a Reuters.

A június közepén lejáró adósság megújítása 9,6 milliárd eurós kibocsátást feltételezett volna, ám az olasz kincstár jelezte, hogy ebben a hónapban kevesebb pénzre van szüksége, más forrásokból pótolni tudják a hiányzó összeget – írja a Reuters.

Az igazi megmérettetés csütörtökön lesz, amikor is a hároméves és hosszabb lejáratú kötvények kibocsátásából kellene 4,5 milliárd eurót összeszedni a 100 milliárd eurós, unió által szervezett spanyol bankmentés és a vasárnapi, az euróövezet és Görögország szempontjából sorsdöntő fontosságú hellén választások miatt ideges piacokon.

Az olasz csődkockázatot számszerűsítő CDS-felár szerdán 564 bázispontra nőtt, és már csak alig 11 bázispont választja el a magyar adattól.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.