Olaszország a bóvli szélén táncol

A befektetésre ajánlott osztályzati sáv alsó szélére minősítette le Olaszország hosszú távú államadós-besorolását pénteken a Standard & Poor's, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy egyre rosszabbak az olasz gazdaság növekedési és adósságkilátásai.
A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi BBB/A-2-ről egy fokozattal BBB mínusz/A-3-ra rontotta a hosszú és rövid lejáratú szuverén olasz adósságállomány osztályzatát.

Ha az S&P a hosszú futamú olasz adósság-kötelezettségek besorolását innen még tovább rontja, azzal Olaszország ennél a cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott - spekulatív - BB osztályzati sávba.

A pénteki leminősítéshez fűzött indoklásában a Standard & Poor's közölte: felülvizsgált előrejelzése szerint az olasz hazai össztermék (GDP) a 2014-2017 közötti időszakban, éves átlagban mindössze 0,5 százalékkal növekszik reálértéken; ez a cég számításai szerint 1,2 százalékos éves átlagos nominális GDP-bővülésnek felel meg. A hitelminősítő eddig 1 százalékos reál- és 1,9 százalékos nominális növekedést várt éves átlagban az olasz gazdaságban ugyanerre az időszakra. A cég az előrejelzési időszakon belül 2015-ben mindössze 0,2 százalékos reálnövekedést jósol Olaszországban az eddigi előrejelzésében szereplő 1,1 százalékos jövő évi GDP-bővülés helyett.

Az előrejelzés negatív felülvizsgálatát az S&P az alacsony inflációval is súlyosbított rossz üzleti környezettel indokolta.

A korábban vártnál sokkal gyengébb nominális és reálnövekedési kilátások miatt a Standard & Poor's elemzői szerint a bruttó olasz államadósság-ráta 2016-ban meghaladja a GDP-érték 133 százalékát. Abszolút értelemben számolva az S&P azt várja, hogy a bruttó olasz államadósság 2017 végére eléri a 2256 milliárd eurót, ami 80 milliárd euróval - az éves olasz GDP-érték 4,9 százalékéval - magasabb a hitelminősítő által eddig vártnál.

Olaszország kilátásait más nagy londoni házak is igen borúlátó módon ítélik meg.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) prognózisa szerint az olasz hazai össztermék 2014 egészében 0,1 százalékkal csökken, így Olaszország az idei évet recesszióban tölti.

A CEBR londoni közgazdászai szerint az olasz gazdaság 2019-ig sem éri el a 2008-2009-es recesszió előtti teljesítményét, vagyis tíz év sem lesz elegendő a pénzügyi válság idején elszenvedett veszteség ledolgozásához.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.