Olajszállítási szerződést kötött a Mol a horvátokkal

Olajszállítási szerződést kötött a Mol a horvát Janaffal.

Olajszállítási szerződést kötött a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat a Mol Nyrt.-vel - közölte a Hina horvát hírügynökség szerdán. Az erre az évre hatályos szerződés százmillió kuna (4,2 milliárd forint) értékű nyersolaj szállítását teszi lehetővé a Molnak a Janaf vezetékrendszerének Omisalj-Gola szakaszán keresztül. A Janaf a múlt hónapban több külföldi olajvállalattal is írt alá szerződést félmilliárd kuna értékű nyersolaj szállításáról.

A Mol ugyan nem erősítette meg a hírt, de egy februári befektetési bemutatójából kiderül, hogy a vállalat tavaly 1,2 millió tonna kőolajat szállított fel az Adriai-tengerről a Janaf olajvezetékein keresztül, erre az évre pedig körülbelül 1,5 millió tonna szállítását tervezi. A horvát olajvezeték-üzemeltető - melynek többségi tulajdonosa egy horvát közösségi biztosító, de a Mol-irányította INA-nak is van kisebbségi része - 2015-ben 726,7 millió kuna összbevételt könyvelt el, ami 48 százalékkal több, mint az előző év ugyanezen időszakában volt. Az említett időszakban 203,4 millió kuna nettó nyereséget ért el, kétszer annyit, mint 2014-ben.

Tavaly a Janaf alaptevékenységi bevétele 657,4 millió kuna volt, ami 47,5 százalékkal nőtt 2014-hez képest. Csak külföldi eladásból 439,2 millió kuna bevételre tett szert, ami az összbevétel 63,4 százaléka és 59,6 százalékkal nőtt 2014-hez képest.

A zágrábi székhelyű vállalat üzemelteti az 1974 és 1979 között megépült horvát olajvezetéket, amely hazai és külföldi felhasználók számára is lehetővé teszi a nyersolaj szállítását. Tevékenységének kisebbik részét az olaj és az olajszármazékok raktározása, valamint a folyékony rakomány átrakodása teszi ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.