Olajból, gázból lesz elég

Az elkövetkező öt évben a termelés növekedése bőven fedezi majd az olajkereslet emelkedését - írja a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) elemzésében. A szakértők szerint a kereslet-kínálati arány nem változik jövőre lényegesen az ideihez képest, és a kapacitás tartalékok csökkenésére 2015-től kell csak számítani. A jelenleg túlkínálatos gázpiacok rövid távon is megfelelően el lesznek látva.

"Az elkövetkező öt évben az olajpiac a korábban jelzettnél lényegesen nagyobb biztonságot nyújtó többletkapacitással rendelkezik majd és a jelenlegi gázkínálati többlet is elhúzódik majd legalább 2013-ig, vagy akár azon túl is, legalábbis egyes régiókban. Nem árt azonban résen lenni." - írja a párizsi székhelyű olajpiaci elemző intézet legfrissebb középtávú előrejelzésében.

Az intézet a feltörekvő piacok növekvő igényeit nyugtázva olajkereslet növekedési előrejelzését 2015-ig minden egyes évre vonatkozóan 1,4 százalékra, napi 1,2 millió hordóra emelte, ami 2015-ben már napi 91,9 millió hordóval lesz egyenlő. A tavaly júniusban kiadott előző középtávú előrejelzésében az IEA napi 540 ezer hordós éves kereslet növekedéssel számolt 2014-ig.

A jelenlegi "kényelmes többletet" biztosító ellátási helyzetből kiindulva az IEA által felállított két forgatókönyvből a magasabb gazdasági növekedési ütemmel számoló verziót alapul véve is a vizsgált periódus végére le fog épülni a kihasználatlan kapacitástöbblet. "A többletkapacitás 2015-ön túli további csökkenésének megelőzéséhez, szükségesnek tartjuk a beruházások mértékének fenntartását" - mondta David Fyfe, az IEA olajpiaci elemző részlegének vezetője.

Az IEA szerint az amerikai kormány szigorítási tervei a mélytengeri olajkitermelések engedélyezésére a BP által a Mexikói-öbölben okozott olajszennyezés miatt akár napi 100-800 ezer hordóval is visszavethetik kitermelési kapacitás növekedését 2015-ig.

A világ olajtermelése a 2009-es napi 91 millió hordóról 2015-re napi 96,5 millió hordóra emelkedik, főként az OPEC-en kívüli olajtermelő országok hozzájárulásának köszönhetően.

Az OPEC-en kívüli országok termelése a tavalyi 51,5 millió hordó/napról napi 52,5 millió hordóra emelkedik 2015-re.

Az OPEC tagországok kihasználható többletkapacitása napi 3,6 millió hordóra, a világkereslet 3,9 százalékára csökken 2015-re. Többletkapacitásuk jelenleg napi 5,83 millió hordónak felel meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.