Olaj-, gáz- és földhőkoncessziókat írtak ki

Míg eddig a hazai gáz- és olajkutatási mezőket az állam tárgyalásos úton és lényegében ingyen adták át a jelentkezőknek, addig most egyes területekre gáz-, olaj- és geotermikus koncessziós pályázatot írnak ki és még pénzt is kérnek érte.

A nemzeti fejlesztési miniszter koncessziós pályázati felhívást tett közzé a szénhidrogén-bányászat fejlesztésére és a geotermikus energia fokozottabb hasznosítására - közölte a minisztérium (NFM).

A lehetséges befektetők Magyarország hét területén pályázhatnak kizárólagos bányászati koncessziós jogra. A geotermikus energia kutatása, kinyerése és hasznosítása céljából Jászberény, Ferencszállás és Kecskemét esetében, míg szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére a Szegedi medence délkeleti és nyugati, valamint Battonya-Pusztaföldvár északi és déli területeire vonatkozóan jelentek meg koncessziós pályázati felhívások.

Az eljárásban bármely belföldi vagy külföldi természetes személy, valamint a nemzeti vagyonról szóló törvény által meghatározott szervezet részt vehet. A kiírások 2013. november 14-ig a Magyar Bányászati és Földtani Hivatalban (MBFH) vehetők át.

Egy pályázó kizárólag egy érvényes pályázatot nyújthat be. A magyar nyelvű pályázatokat személyesen lehet benyújtani 2013. november 15. napján 10-12 óra között az MBFH-nál.

A határidő végéig a jelentkezőknek a legkisebb koncessziós díjak 7 százalékának megfelelő összegű pályázati biztosítékot kell letétbe helyezniük. A részvételi díj pedig a koncessziós díjak 3 százaléka plusz áfa.

Az eredményhirdetést a benyújtási határidőt követő 90 napon belül ígérik. A koncessziós szerződések megkötésére további 60 nap áll rendelkezésre. Ezt a határidőt a nemzeti fejlesztési miniszter egy alkalommal, legfeljebb 60 nappal meghosszabbíthatja. A geotermikus koncessziók időtartama a szerződés hatályba lépésétől számított 35 évre, míg a szénhidrogénekre szóló koncesszióké 20 évre szól. A szerződés időtartama mindkét esetben egy alkalommal, pályázat kiírása nélkül meghosszabbítható 17,5 illetve 10 évvel - közlik.

Szakértők a felhívás kapcsán felhívják a figyelmet, hogy a területeket mindeddig nem koncessziós eljárásban, pénzért adták a pályázóknak, hanem tárgyalásos úton és lényegében ingyen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.