Októberi gázáremeléstől tart az MSZP

A szocialista párt szerint októberben gázáremelésről dönthet az Orbán-kormány. Úgy vélik, ezért a forintgyengülés miatt részben a kabinet is felelőssé tehető.

Az MSZP úgy véli: a kormány október 6-ai ülésén az energiaárak emeléséről lesz szó, mivel Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal új elnöke szerint a kabinet akkor tárgyal az energiaárak új szabályairól - derül ki a párt MTI OS-en keresztül közzétett véleményéből.

Tanulságosnak tartják, hogy Horváth Péter elmondása szerint az energiaszolgáltatókkal már szeptemberben zajlik a tárgyalás. Tehát valójában a kormány már a következő hetekben tudni fogja, mikor és mennyivel drágul a gáz, de nem meri megmondani az önkormányzati választásokig - feltételezi az ellenzéki párt.

Ez merőben ellentmond Orbán Viktor miniszterelnök kampánybeli ígéretének, miszerint az emberekre vonatkozó döntéseket mindig velük együtt hozzák majd meg; hol a tárgyalás? - teszik fel a kérdést.

A Fidesz-kormánynak - az MSZP-nek úgy tűnik - csak megválasztásáig volt fontos annak a több százezer családnak a sorsa, aki távfűtéses otthonban él. Az is bebizonyosodott, hogy az árképzési moratórium csak fedőintézkedés az önkormányzati választásig. Október 6-a után - köszönhetően a kormány forintot gyengítő dilettantizmusának - a szocialisták brutális áremelésre számítanak.

Ezzel a devizahiteleseken túl már a távfűtéses otthonban élőket is veszélyezteti a kormány, azok a családok pedig szinte kilátástalan helyzetbe kerülhetnek, akik távfűtéses otthonukat devizaalapú kölcsönből vásárolták - szögezik le.

Követelik, hogy Orbán Viktor és Fellegi Tamás szakminiszter adjon választ, mikortól, mennyivel fogja a kormány emelni a távhő, a villany és a gáz árát.

A kabinet ismertesse saját álláspontját és tárgyalási céljait az energiaszolgáltatókkal kapcsolatban,  és hogy miként kíván megfelelni annak az elvárásnak, amelyre mandátumot kapott - teszik hozzá.

Ha pedig nincs ilyen terv, akkor Orbán Viktor és kormánya ismerje el, hogy ismét becsapta a választókat, hogy hamis választási és kormányzati ígéretekkel kábított, miközben fogalma sincs, mit fog kezdeni a részben saját hibájából elszabaduló energiaárakkal - zárják a közleményt.

 

Dúskál a nyereségben a Gazprom

Az első negyedévben megháromszorozta nyereségét a Magyarország gázellátását is végző orosz Gazprom gázmonopólium. Január-márciusban  adózott eredménye 324,9 milliárd rubelre (10,6 milliárd dollár) nőtt a kisebbségi részesedések nélkül, az egy évvel korábbi 103,7 milliárd rubelhez képest.

Az üzemi eredmény 339,3 milliárd rubelre nőtt, míg a tavalyi első negyedévben 282,6 milliárd rubel volt.

A bevételek 14 százalékkal, 956,8 milliárd rubelre (31,1 milliárd dollár) emelkedtek.

A Gazprom kimagasló első negyedéves eredményeit részben a rendkívül hideg európai tél segítette, részben az, hogy az egy évvel korábbi eredmény az akkori alacsony gáz- és olajárak árak miatt meglehetősen gyenge volt.

A Gazprom Európa gázszükségleteinek negyedét szállítja. Európai eladásainak értéke 22 százalékkal, 286,2 millió rubelre csökkent, miközben az átlagos gázár ennél is nagyobb mértékben, 36 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor a szállított gázmennyiség 37 százalékkal nőtt.

Andrej Kruglov, a Gazprom pénzügyi igazgatója azt mondta, hogy a cég idei európai eladásai megegyeznek majd a tavalyival. A Gazprom eddig azzal számolt, hogy az idei európai eladásai 145 milliárd köbméterre nőnek a tavalyi 142 milliárd köbméterről.

A hazai piacon 47 százalékkal, 232,783 millió rubelre nőttek az eladások az első negyedévben, főként a hazai gázár emelésének köszönhetően.

A cég nettó adósságát 29 százalékkal 977 milliárd rubellel (31,8 milliárd dollár) csökkentette a negyedévben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.