Októberben javult a külkereskedelmi egyensúly

2008. októberben a külkereskedelmi forgalom mennyisége exportban 7, importban 6 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, miközben 2008. január-októberben a kivitel 6, a behozatalé 7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.

A külkereskedelmi mérleg az időszak folyamán gyakorlatilag egyensúlyba került; az egyenleg 44 milliárd forinttal (111 millió euróval) javult a 2007. január-októberi 29 milliárd forint (111 millió euró) passzívumhoz képest.

Külkereskedelmi forgalmunk passzívuma az időszak folyamán mintegy 1500 milliárd forint volt, ami 136 milliárd forinttal több, mint 2007 azonos időszakában. Az ázsiai országokkal folytatott egyenlegünk kismértékben javult, passzívumunk mértéke 43 milliárd forinttal, 1692 milliárdra csökkent. Az EU-n kívüli európai országokkal folytatott kereskedelmünk passzívuma több mint 70 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel ezelőtti 76 milliárd forintos aktívummal.

2008 első tíz hónapjában a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest exportban gyakorlatilag nem változott, míg importban 1,4 százalékkal emelkedett; a cserearány 1,5 százalékkal romlott.

Ezen belül októberben a kiviteli forgalom 3, a behozatal 6 százalékkal magasabb árszinten bonyolódott, mint egy évvel korábban. Az időszak egészét nézve a forint a főbb devizákhoz képest összességében 2 százalékkal felértékelődött, ezen belül valutánk az euróval szemben 1, a dollárhoz viszonyítva 11 százalékot erősödött.

2008 októberében a gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene közel 9, a behozatalé 7 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. Az export visszaesésében meghatározó szerepet játszott a mobiltelefonok, a gépjárműmotorok, valamint az autóalkatrészek kivitelének csökkenése, míg importban a személygépkocsik és a tv-alkatrészek behozatala esett vissza jelentős mértékben. Az időszak egészét nézve az export 6, az import 8 százalékkal emelkedett.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 2008 első tíz hónapjában - az októberi 7 és 5 százalékos csökkenés ellenére - 6, illetve 4 százalékkal volt több, mint 2007 azonos időszakában. Az export októberi csökkenésében meghatározó volt a szakmai, tudományos ellenőrző műszerek, a műanyagalapanyagok, valamint a vas és acél volumenének visszaesése, amit a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek és a gumigyártmányok kivitelének növekedése csak részben tudott ellensúlyozni.

2008. októberben az energiahordozók behozatalának volumene 6, a kivitelé 3 százalékkal csökkent 2007 azonos hónapjához képest. Ezen belül a gázbehozatal 9 százalékkal nőtt, míg kőolajimportunk 17 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A 2008. január-októberi időszak egészét tekintve az import volumene 9, az exporté 16 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2008 első tíz hónapjában - az októberi 13 százalékos bővülés mellett - 2 százalékkal volt kisebb, mint 2007-ben, míg az importvolumen 5 százalékkal nőtt. A kivitel októberi növekedésében meghatározó tényezőt jelentett a gabona és gabonakészítmények 50 százalékos volumennövekedése, miközben az időszak egészét nézve gabonaexportunk 22 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

2008. Január-októberben behozatalban átlag feletti volt a növekedés a hús és húskészítmények, valamint a gabona és gabonakészítmények esetében, míg a tojás és tejtermékek volumene csökkent.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és behozatal volumene az időszak folyamán - az októberi 6, illetve 3 százalékos csökkenés mellett - 6, illetve 5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Az időszak egészét tekintve az új tagállamok esetében mind a kiviteli, mind a behozatali forgalom továbbra is lényegesen nagyobb ütemben bővült (15, illetve 9 százalék), mint a régiek vonatkozásában (4-4 százalék).

Egyenlegünk továbbra is javulást mutat: az aktívum az unió egészét tekintve 2008. január-októberben 179 milliárd forinttal több mint 1500 milliárdra emelkedett. Az új tagállamok esetében a külkereskedelmi egyenlegünk közel 200 milliárd forinttal javult, míg a régi tagországok vonatkozásában az aktívum közel 20 milliárd forinttal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelmünk export- és importvolumene 2008 első tíz hónapjában - az októberi 8, illetve 11 százalékos csökkenés ellenére - 5, illetve 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.