Október közepén lehet ítélet az elmaradt plázaberuházás ügyében

A Legfelsőbb Bíróság (LB) október 12-én hirdet ítéletet arról, hogy ki kell-e fizetnie több mint 8 milliárd forint kártérítést a betonelemek gyártásával foglalkozó BVM Épelem Kft.-nek (BVM) az ingatlanfeljesztő Ablon csoport érdekeltségébe tartozó egyik cég számára.

A Legfelsőbb Bíróság hétfőn Budapesten tárgyalt a vonatkozó Fővárosi bírósági ítélet érvénytelenítéséről. A BVM és az Ablon csoport érdekeltségébe tartozó Global Center Kft. egy telekjogi tisztázatlanság miatt került egymással több mint 10 éve jogvitába. A Global Center Kft. építkezni szeretett volna egy Budafoki úti, 17 hektáros területen, amely közös tulajdonú volt a BVM Épelem Kft.-vel. A telekmegosztási nézeteltérések miatt azonban a Global Center nem tudta megvalósítani ingatlanfejlesztési terveit, és ezért a BVM-et okolta.

Az ügy bíróságra került, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő választott bíróság 2009. november 21-én úgy döntött, hogy jogos a Global Center Kft. összesen 8 milliárd forintos kárigénye az építkezés elmaradása miatt. Ezt az ítéletet a BVM vitatta, ezért a Fővárosi Bírósághoz fordult a választottbírósági ítélet érvénytelenítése érdekében, kérelmüket azonban a bíróság 2010 februárjában jogerősen elutasította.

A bírósági ítélet nyomán időközben már felszámolás alá került BVM ezért felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz a választottbírósági ítélet érvénytelenítéséért az ítélet - álláspontjuk szerint - közrendbe ütközése miatt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.