Október, a felszámolások hava

Október végéig újabb történelmi rekordra emelkedett, meghaladta a 20 ezret a végelszámolások száma az Opten céginformációs szolgáltató felmérése szerint, a végelszámolások mellett a felszámolások száma is sokkal gyorsabban nőtt a szokásosnál Magyarországon.

A tulajdonosok által bezárt vállalkozások száma augusztus végére érte el a 15 ezret, a helyzet azóta jelentősen romlott, hiszen az újabb ötezer eljárás megindításához mindössze két hónap kellett.

A végelszámolások növekedési üteme szeptemberben még csak megközelítette a 100 százalékot, októberben azonban túl is lépett rajta. A tízedik hónapban 2185 cégnél "húzták le a rolót", ez 105,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban, igaz 76-al kevesebb a szeptemberinél.

Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója kifejti: az októberi adatok tükrében az Opten szerint nemhogy nem javul a vállalkozások működésének transzparenciája, hanem gyorsuló ütemben romlik. A cégvilág működése ezek szerint nem lett szabályszerűbb, továbbra is nagyon sok a mérlegproblémák miatt a bíróságok által elrendelt kényszer-végelszámolás.

Hasonló a tendencia, bár nem ennyire látványos, a felszámolások terén. Októberben 1659 társaságot "döntöttek be", ez az egy évvel korábbinál 223-mal több, a növekedés 15,5 százalékos üteme azonban jelentősen meghaladja a szeptemberben mért 4,7 százalékot. A kumulált - az év eddig eltelt része alapján számolt - adatok is borús képet festenek: kilenc hónap alatt 1596-tal több céget vontak felszámolás alá, mint a múlt év hasonló időszakában, október végére 1819-re nőtt az éves különbség - emlékeztet az MTI.

Idén októberben 3817 vállalkozást indítottak, ezzel az idei új alapítások száma átlépte a 40 ezret. Tavaly októberhez képest ez 3,9 százalékos bővülés, ami gyorsabb a szeptemberben mért 2,36 százaléknál. Ezt sem a cégvilág állapota, sem pedig az általános konjunkturális helyzet nem indokolja - állapítják meg. Hozzáteszik: az elvben szigorú törvényi szabályozás ellenére vélhetően továbbra sem csökken érdemben a fantomcégek körforgása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.