Okostelefon váltja fel a pénztárcát

Decemberi indulásakor háromszázezer ügyfélt ér el a Telekom és az OTP új szolgáltatása.

Elindul Magyarországon a valódi mobil fizetés: decembertől a MobilTárca rendszerhez csatlakozó boltok és szolgáltatók pénztárainál nemcsak készpénzzel és bankkártyával, hanem okostelefonnal is lehet fizetni – jelentették be szerdán a projektben részt vevő cégek képviselői.

A másfél éves tesztüzemen átment MobilTárca az érintésmentes paypass kártyákhoz hasonlóan működik, csak ez esetben a mobiltelefonnak köszönhetően extra funkciókat és még nagyobb biztonsági szintet kap az ügyfél, hiszen a SIM kártyák még ma is a legbiztonságosabb technológiát jelentik. A szolgáltatás igénybevételéhez egy NFC-kompatibilis okostelefonra és egy speciális SIM kártyára van szükség, az utóbbit ingyen adja ügyfeleinek a Magyar Telekom, míg a mobilból különböző árfekvésben tizenötféle kapható, köztük a Samsung Galaxy 5. A választék az év végére harmincdarabosra bővül.

Az iPhone-tulajdonosok egyelőre kiszorulnak ebből a szolgáltatásból. Noha az Apple új vivőterméke, az iPhone 6 is NFC-kompatibilis, a MobilTárca nem működik iOS operációs rendszerrel. Az Apple nyilván azért nem engedi a telefonba beépített NFC chip használatát külső programoknak, mert az Apple Pay révén saját fizetési alkalmazással rendelkezik.

Az iPhone-ok esetleges bevonásáról a Telekom és az OTP Bank képviselői egyelőre semmilyen konkrétumot nem közöltek, ellenben megjegyezték, hogy a piac nyolcvan százalékát az androidos okostelefonok adják. Az új fizetési rendszer gyors elterjedését segíti, hogy – a Telekom becslései szerint – 2015 végére a jelenlegi háromszorosa, közel egymillió MobilTárca-képes okostelefon lesz az ügyfeleiknél.

Az elfogadó hálózat is gyorsan bővül. A mobiltárcát ott lehet használni, ahol a paypass kártyákat. Országszerte több mint 18 ezer elfogadóhelyen, mintegy 38 ezer terminálon lehet fizetni érintésmentes technológiákkal. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar kártyaelfogadó helyek több mint fele paypass-elfogadásra alkalmas. A szolgáltatással lehet Supershop-hűségpontot is gyűjteni és beváltani csaknem hatszáz üzletben, automatában, valamint ugyanennyi taxiban.

A programban részt vevő OTP Bank ügyfeleinél kétmillió paypass kártya van kint, s ma már az összes hazai Mastercard- és Maestro-tranzakció 15 százaléka érintésmentes módon valósul meg. Ezzel Magyarország a világ élvonalába került.

A többi mobilszolgáltató ügyfelei sem maradnak ki a jóból: a Vodafone partnereivel dolgozik a saját mobiltárca szolgáltatásának beindításán. A szolgáltatás 2015 első negyedévében válik elérhetővé. A Telenor is gőzerővel dolgozik mobilfizetési alkalmazásán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.