OECD: idén kevésbé zsugorodik, 2010-ben jobban bővül a világgazdaság

A korábban becsültnél kisebb mértékű lesz idén a visszaesés, jövőre pedig nagyobb lehet a növekedés a világgazdaságban a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán megjelent elemzése szerint.

A szervezet a márciusban számított 2,7 százalékról 2,2 százalékra módosította a világgazdaság idei teljesítménycsökkenésére vonatkozó előrejelzését. 2010-re 1,25 százalék helyett 2,3 százalékos bővülést valószínűsít.

A számos országban elindított gazdaságélénkítő programok, a világkereskedelem kis mértékű bővülése és a kedvező finanszírozási feltételek "némileg enyhítenek" a válságon, áll a jelentésében.

A javuló kilátások ellenére a munkanélküliség várhatóan megugrik. "A recesszió miatt a munkanélküliség már eddig is jelentően emelkedett, és tovább növekedhet, amíg elég komoly nem lesz a fellendülés ahhoz, hogy megforduljon az irányzat" - mondta Jorgen Elmeskov, a szervezet gazdaságelemző osztályának vezetője.

A hét legnagyobb ipari állam (G7) közül az OECD szerint az Egyesült Államokban a legjobbak a jövő évi növekedési kilátások. A világ legnagyobb gazdasága 2010-ben 0,9 százalékkal bővülhet az új előrejelzés szerint, míg tavasszal még stagnálást jósoltak a szakértők. Idén az amerikai gazdaság a korábban prognosztizált 4 százalék helyett 2,8 százalékkal zsugorodhat.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.