Obamától erősödik a tőzsde és az euró

A Barack Obamától várt gazdaságélénkítő intézkedések és a jen gyengülésének köszönhetően nyereséggel zárt ma a tokiói tőzsde. Az új amerikai elnökkel kapcsolatos várakozások erősítették az eurót is.

Részben a kedden beiktatandó új amerikai elnöktől, Barack Obamától várt gazdaságélénkítő intézkedések hatására nyereséggel zárt ma a tokiói értéktőzsde irányadó indexe – írja az MTI. A befektetői hangulatot javította a jen gyengülése is, amely különösen az exportra termelő cégek részvényeit erősítette.

A Nikkei ugyan végül csak 0,3 százalékos emelkedéssel 8256 ponton végzet, ám napközben állt másfél százalékos pluszban is. A tőzsdemutató szárnyalását végül a negyedéves vállalati gyorsjelentések törték meg, több cég ugyanis csalódást okozó eredményeket ismertet, illetve borúlátó kilátásokról számol be.

Az új amerikai elnök gazdaságélénkítő programjával kapcsolatos remények miatt erősödött reggel az euró is a dollárhoz képest. Röviddel nyolc óra előtt a bankközi devizapiacon az euró 1,3334 dolláron állt a péntek késő esti 1,3322 dollár után. A dollár 90,99 jenről 90,77 jenre gyengült.

A szakértők szerint azonban várhatóan nem tart sokáig az euró drágulása. A globális recesszióval és a pénzügyi ágazat állapotával kapcsolatos aggodalmak felerősödése miatt a dollár és a jen valószínűleg tovább erősödik majd az euróval szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.