Obamán már túllépett a tőzsde

Az acélipar zászlóshajója, a világtermelés egytizedét adó brit-indiai ArcelorMittal alaposan lehűtötte a kedélyeket azzal, hogy bejelentette: A recesszió, a visszaeső megrendelés-állomány miatt 30 százalékkal csökkenti termelését az év végéig, és drasztikusan visszafogja fejlesztéseit.

A cégóriás papírjai Londonban a bejelentést követően 15 százalékot zuhantak, megadva az alaphangot a többi acélipari tőzsdecég számára. New Yorkban a legnagyobb amerikai acélgyártó, a Nucor árfolyama 4,6 százalékot esett. Itt az ArcelorMittal 18 százalékot mínuszt produkált.

Az utóbbi negyedszázad legnagyobb választási napi tőzsdei emelkedést tehát gyors morzsolódás követte szerdán. A nyitás után a vezető amerikai indexek 1,5-2 százalék közötti mínuszban voltak. Az acélszektor gyengélkedése mellett a másik indexroppantó tényezőt az a statisztika szolgáltatta, mely szerint 157 ezer állás szűnt meg az iparban október folyamán. Mindezt felerősítette azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a Barack Obama hivatalba lépését követően életbe lépő gazdaságélénkítő intézkedések ellenére tovább fog romlani fog a helyzet.

„A rali véget ért, amint nyilvánvalóvá vált, ki nyeri az elnöki posztért folytatott versenyt. Most az emberek kíváncsian várják, mi történik majd. A recesszió kellős közepén vagyunk, ne feledjük.” – értékelte a helyzetet a Bloomberg tudósítójának Gilles Fleckenstein, a BNP Paribas alapkezelőjének vezérigazgatója. Hozzátette: Obamának most azt a gazdaságot kell most kivezetnie a válságból, amelyet az utóbbi 26 év legnagyobb mértékű visszaesése és a legrosszabb üzleti bizalmi hangulatmutatója jellemez. Nehéz dolga lesz, az biztos.

Európában a nagy napon belüli mozgások jellemezték a vezető tőzsdeindexeket, ám a nap végére megmaradtak a 0-2 százalék közötti tartományban, igaz a vörös oldalon.

Egy német tévé riportere amerikai zászlóval magyarázza az tőzdseindex mozgását nézőinek
Egy német tévé riportere amerikai zászlóval magyarázza az tőzdseindex mozgását nézőinek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.