Obama az Apple hóna alá nyúlt

Rövid távon jelentős hasznot hoz az Apple számára Barack Obama elnöki vétója, amellyel megakadályozza az amerikai technológiai cég régebbi modelljeinek importját megtiltó washingtoni bírósági ítélet hatályba lépését.

A bíróság júniusban jogerősen elrendelte a Kínában gyártott iPhone 4 és az iPad 2 3G készülékek behozatali tilalmát, miután bizonyítottnak látta, hogy az Apple megsértette a felperes Samsung több szabadalmát.

Barack Obama iPaddal a kezében. Az Apple megköszönheti az elnöki vétót
U.S. President Barack Obama (C) checks his iPad as he attends the East Asia Summit plenary session in Phnom Penh, November 20, 2012. REUTERS/Jason Reed (CAMBODIA - Tags: POLITICS)

Szakértők nem sok esélyt adtak annak, hogy az importkorlátozás a gyakorlatban bekövetkezzen, ugyanis Obama már előzetesen is több fórumon kifejtette ellenérzéseit a szabadalmi jogaikkal visszaélő vállalati „kultúra” térnyerésével szemben, arra ösztökélve az érintetteket, hogy tárgyalóasztalnál rendezzék vitás ügyeiket, ne a bíróságokat terheljék ezekkel. Obama álláspontja szerint az ehhez hasonó ügyek akadályozzák a versenyt, ezáltal a gazdaság növekedését. Hasonló elnöki vétóval legutóbb Ronald Reagan élt 1987-ben.

Hiába aratott tehát jogi diadalt vetélytársa felett a Samsung, öröme nem lehet felhőtlen, ugyanis az ügy újra bíróság elé kerül, ahol azt döntik el, hogy milyen kártérítés járhat számára. A jogsértés tényét ugyanis Obama elnök sem vonta kétségbe. Korábban az Apple a készülékenként kért 2,14 százalékos royaltyt nevetségesen magasnak nevezte, ezért hagyta, hogy bíróság döntsön az ügyben.

A Samsung a jogsértés erkölcsi kárát vélhetően felárként építette be korábbi ajánlatába, most azonban sokkal kevesebbel kell majd beérnie. A dél-koreaiaknak az igazi anyagi elégtételt az jelentette volna, ha a betiltott Apple-készülékek ütötte piaci rést saját modelljeivel tudták volna betölteni, de ez a lehetőség elúszott.

Az importkorlátozástól megmenekült modellek az alacsonyabb árkategóriába tartoznak, de még mindig jobban fogynak, mint az Apple újgenerációs készülékei. A fejlemények befektetői megítélése nagyjából semleges, Brian Blair, a New York-i Wedge Partners szakértője szerint az invesztorok a szabadalmi ügyek alakulásának nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, ezért alapesetben emiatt nem fog meglódulni az Apple árfolyama. A befektetők a vállalat növekedésére és a haszonkulcsra figyelnek, számukra ez a legfontosabb – mondta a Bloombergnek Blair.

A Samsung befektetői viszont nekikeseredtek, ezt jelzi a 0,7 százalékos árfolyamesés, amit a részvény a hétfői szöuli tőzsdei kereskedésben elszenvedett. A cég sajnálkozásának adott hangot, közleményében hangsúlyozta, hogy nem rajta múlt, hogy nem tudtak megállapodni a licencdíjakról.

Az eset azonban nemcsak az Apple-Samsung vetélkedésről szól, hanem szélesebb körben értelmezendő üzenetet is hordoz. Elemzők rámutatnak arra, hogy mobiltechnológiában úttörő fejlesztő cégek is hátrányos helyzetbe kerülnek ezután, ha áralkuba bonyolódva túl sokat kérnek a maguk által kidolgozott és levédett szabadalmak használatának átengedéséért. A szabadalmak százait birtokló Qualcommot, InterDigitalt és a Dolby Laboratories külön is kiemelik, mint az elnöki vétó közvetett érintettjeit.

Jorge Contreras, a washingtoni American University professzora szerint egyre inkább az a vélemény válik elfogadottá, hogy a szabadalomért fizetni akaró vállalatot ne fenyegethessék meg azzal, hogy termékeiket betiltatják, csak azért, mert a licenchasználat árában nem tudtak megegyezni. Fair, ésszerű és diszkriminációmentes magatartást kell tanúsítania az iparági szabvánnyá minősített fejlesztések jogtulajdonosainak – húzta alá a professzor.

Ezzel elkerülhetőek az Apple és a Samsung között folyó parttalan viták egymás szabadalmainak megsértéséről. A két cég e tárgyban több mint harminc bíróság előtt vív egymással csatát, amelynek egyedül az ügyvédek látják hasznát. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.