Obama adót csökkent és munkát ígér

A január 20-án hivatalba lépő új amerikai elnök, Barack Obama szombaton egy elemzésre hivatkozva bejelentette, hogy az általa favorizált 800 milliárd dolláros gazdaságélénkítő program elfogadása révén 3-4 millió amerikai munkahely őrizhető meg illetve létesülhet az Egyesült Államokban 2010-ben, 90 százalékuk a magánszektorban.

Heti rádió és internetes üzenetében Obama közölte, hogy a gazdaságélénkítő tervében szereplő, a megújuló energiaforrások hasznosítására szóló program egyedül csaknem félmillió új munkahely létesítéséhez járul hozzá, azzal a céllal, hogy a tiszta energia használatát a következő három évben megduplázza az Egyesült Államokban. Ennek során első körben kétmillió amerikai háztartás energiafelhasználását fogják korszerűsíteni, „zöldíteni".

Az Obama által idézett jelentés kimutatta, hogy csaknem 400 ezer embernek ad majd munkalehetőséget az elindításra váró hatalmas infrastruktúrabővítő illetve -korszerűsítő program, amelynek része az úthálózat és a hidak felújítása, valamint az iskolák modernizálása - írja a Reuters.

Az Obama-terv eredendő célja, hogy kirángassa az világ legnagyobb gazdaságát a lassan egy éve tartó recessziós hullámvölgyből. Ehhez az olyan jóléti intézkedések is hozzájárulnak, mint az egészségügyi és munkanélküli ellátásban részesülők körének kiszélesítése, valamint a családok 95 százalékát érintő ezer dolláros adócsökkentés.

A kormány azoknak az államoknak is segít, amelyek csökkenő anyagi lehetőségeik miatt a közszolgáltatások leépítésére kényszerülnének. Ők munkahelymegtartó támogatásokra számíthatnak, hogy a megszokott szinten tudják ellátni az oktatással, az egészségügyi ellátással, s a közrend fenntartásával kapcsolatos feladataikat.

 

Obama, háttérben a gazdasági csapat: Timothy Geithner, Christina Romer és Lawrence Summers
Obama, háttérben a gazdasági csapat: Timothy Geithner, Christina Romer és Lawrence Summers
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.