Nyugodjunk meg, Tokaji maradt az aszú

Megkapta a borszármazási bizonyítványt a 2014-es aszúboraira a Tokaj Kereskedőház Zrt. a Hegyközségek Nemzeti Tanácsától.

Az aszúszemek feldolgozása és az aszúbor készítése során mindenben a jogszabályoknak és a borvidéki rendtartásnak, valamint a vonatkozó termékleírásban előírtaknak megfelelően járt el. A származási bizonyítvány 2015. június 3-i kiadását megelőzősen az igazolás kiállításához szükséges teljes dokumentációt a Tokaj Kereskedőház Zrt. a hivatalos határidőig hiánytalanul átadta Tolcsva Hegyközségnek. A vállalattól független, az engedélyező hatóságnál található informatikai probléma okozta a csúszást.

A kiadott dokumentáció igazolta, hogy a borászat minden kilogramm felhasznált aszúszemről szőlőszármazási igazolással, az alapbor származási igazolásával, valamint az aszúszem-feldolgozásról a hegybíró és a NÉBIH által kiadott jegyzőkönyvekkel, illetve megfelelően vezetett pincekönyvvel rendelkezik. Az igazolás megerősíti a borvidék legnagyobb termelőjének korábbi álláspontját, miszerint a Tokaj Kereskedőház Zrt. az aszúszemek feldolgozása és az aszúbor készítése során mindenben a jogszabályoknak és a borvidéki rendtartásnak, valamint a vonatkozó termékleírásban előírtaknak megfelelően járt el.

A héten robbant a hír, hogy a társaság több mint egymillió palack bornak megfelelő aszúhoz nem tudta megszerezni a származási bizonyítványt. Más helyi borászatok ezt megoldották. Ez nemcsak azért különösen kellemetlen, mert jelentős tétel ragadt volna benn a cégben, hanem azért is, mert nem is olyan régen vallotta be a vállalat: éveken át pancsolta a bort, de most majd mindennek vége lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.