Nyűglődnek a kkv-k hitel nélkül

A cégek ki vannak éhezve a hitelre, de a kkv-k kétharmada nem részesül ebben. Pedig ez a szektor foglalkoztatja az alkalmazottak kétharmadát. Viszont termelékenységben csak a nagyvállalatok mutatóinak negyedét-harmadát tudják hozni.

Már a válság előtt elkezdett csökkenni a magyarországi export, nagyjából 2006-2007 táján - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Privátbankár.hu versenyképességi konferenciáján. Ez a válság éveiben tovább csökkent, majd tavaly emelkedésnek indult. Kérdés persze – tette hozzá Nagy – nem tudni még, ez meddig tart ki. Mindazonáltal kedvező, hogy a külső finanszírozási képesség jelentősen javult – bár ezt erőteljesen hátráltatja a negatív jövedelemegyenleg, ami köszönhető egyebek mellett annak, hogy a nagy multinacionális cégek nem forgatják vissza a profitjukat, hanem hazautalják azt. Érdemes hozzátenni, hogy a multik mellett más szereplők is erőteljesen lapátolják ki a profitot.

Az is igaz ugyanakkor, hogy ezen a mutatón is javítana kkv-szektor termelékenységének növelése. A mikrocégek termelékenysége ma a nagy cégek mutatójának csak 30 százalékát teszi ki, ami nagyon kicsi. A kkv-k a foglalkoztatottságban 70 százalékos részesedéssel bír, ami nagyon magas, ám hozzáadott-értékben csak 30 százalékot tud elérni, vagyis utóbbin javítani kellene.

A jegybank ebben a finanszírozási oldalon tud tenni, az innováció, szakképzés, adózási környezet messze túlmutat az MNB-n. A kkv-finanszírozás azért is kiemelten fontos,mert míg egy nagyvállalat számos helyettesítő termékkel kitudja váltani a banki hitelt, addig a kkv-k legfeljebb a szállítói hitelekkel operálhatnak. Ez azonban szinte teljesen lehalt, ezért megugrott a kereslet a bankhitelek iránt. A felmérések szerint minél kisebb a cég, a finanszírozás annál nagyobb gondot okoz – a mikro és kisvállalkozások több mint felének ez súlyos, további 20-30 százalék pedig átlagos problémát jelent a pénztelenség. A kkv-k kétharmadát a bankok elutasítják a hitelfelvétel során – mondta Nagy. Ebből 52százalék nem is jutott el az igénylésig, mert vagy az első szűrőn fennakadt vagy el sem ment a bankba. Ezt csak nehezíti, hogy a hitelgarancia-szervezetek sem elég aktívak.

A növekedési hitelprogram második szakaszában eddig 159 milliárd forintra szerződtek, am elég karcsú, ám Nagy szerint nem ezt kell nézni, ez ugyanis kekeckedés. Szerinte az a fontos, hogy ebből új beruházási hitel 118 milliárd forintot tett ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.