Nyugdíjtervek: mintha pisztoly lenne az ember fejéhez szorítva

A kormány által felkínált lehetőségek nyugdíj ügyben nem mondhatóak a szabad választás lehetőségének, olyanok mintha pisztolyt tartanának az ember fejéhez - összegezhetőek a Stabilitás Pénztárszövetség elnökének azon szavai, amelyeket Matolcsy Györggyel tartott egyeztetést követően mondott.

– Maga szerint szabad úgy a döntés, ha az ember fejéhez pisztolyt tartanak - válaszolt Bába Julianna a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke egy újságírói kérdésre azon a sajtótájékoztatón, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel történt egyeztetés után tartottak a minisztérium épülete előtt. A tárgyaláson a kabinet a nyugdíjrendszerrel és a nyugdíjpéztárakkal kapcsolatos, tegnap délután bejelentett elképzelési szerepeltek.

A tervek szerint aki a (korábbi) kötelező magánnyugdíjpénztári rendszerben marad, s erről nyilatkozik, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíj-járulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíjból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján.

Bába Julianna szerint a miniszter különösebb együttműködést nem tanúsított az egyeztetés során, a jövővel kapcsolatban csak homályos elképzeléseket hallottak, s semmire sem tett ígértet. Ahogy fogalmazott: az eddigiekhez képest nincs újdonság. Éppen ezért a Stabilitás Pénztárszövetség minden hazai és Európai Uniós teret kihasznál, hogy jogorvoslatot nyerjenek, mert továbbra is úgy gondolják a kormány elképzelései sértik az alkotmányos alapelveket. Többi között a jogbiztonságra, a hátrányos megkülönböztetés tilalmára, a szociális biztonságra, a tulajdon védelmére, továbbá az emberi méltóságra vonatkozó bekezdéseket. Í

Ha ez így megvalósul, akkor az egyébként maradni szándékozó pénztártagok akaratuk ellenére, cselekvési autonómiájukat feladva kénytelenek lesznek visszalépni a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. Hozzátette: még nem lépett hatályba a törvény, így bíznak a parlamenti többség és a köztársasági elnök bölcs belátásában, abban, hogy nem szavazzák meg vagy nem írja alá a módosításokat.

Kiemelte azt is, hogy a szabad választás elve csak úgy lenne reális alternatíva, ha a 24 százalékos levont járulék is az önkéntes nyugdíjpénztárhoz kerülne, nem csupán a 10 százalékos rész. A tagok döntésével kapcsolatban megjegyezte: várni kell, amíg lehet, hiszen még a törvény sincs meg, s ezek eddig „a jelenlegi állapotban" csak elképzelések.

Most már rég többről van szó, mint egyszerűen arról, hogy mi lesz a nyugdíj-pénztárakkal, s mi lesz a nyugdíj-rendszerrel, itt már az a kérdés, hogy a kormány bármit megtehet-e, amit akar - jelentette ki a kialakult helyzettel kapcsolatban.

A szervezet egyébként petícióval fordul az Európai Parlamenthez, amelyben kérik, hogy 3 millió magyar pénztártag alkotmányos jogainak megsértése miatt jelöljenek ki uniós ombudsmant a magyar kormány nyugdíjintézkedéseinek kivizsgálására. Egy a sajtótájékoztatót követő közleményükből kiderül – s ahogy ott Bába Julianna jelezte – amennyiben a hazai jogorvoslati lehetőségek kimerülnek, a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak a hátrányos megkülönböztetés és a joggal való visszaélés tilalmának megsértése miatt.

A Népszabadság kérdésére az elnök elmondta, az önkéntes magánnyugdíj-pénztrári tagok körében is tapasztalni némi „mozgolódást", bár nincs lényegi változás. Akad olyan viszont, aki dacból a tervezettnél jóval nagyobb összeget készül befizetni az önkéntes magánnyugdíj-pénztárába, mint amennyit tervezett korábban, mert így növekszik az adókedvezménye. - Persze - tette hozzá - ez a kedvezmény is maximálva van, tehát csak addig lehet elmenni. E mellett viszont már tudnak olyan tagról is, aki kijelentette: minden megtakarítását ki akarja vinni az országból - jegyezte meg.

A fellelhető adatok szerint az önkéntes magánnyugdíjpénztári vagyon az első félév végén 830,6 milliárd forint volt. A taglétszám csökkent az elő negyedévhez képest miután akkor 1,32 millió tagot tartottak számon, míg június végén 1,309 milliót. Ebben a rendszerben a pénztárak adatai alapján egy tagra átlagosan összesen 628 ezer forint jutott.

A piaci pozíciók az elmúlt évben nem változtak, a piacvezetők továbbra is pénzügyi csoportok által támogatott pénztárak. A piaci koncentráció magas volt, mindössze 3 önkéntes nyugdíjpénztár rendelkezett a negyedév végén 100 ezer főnél nagyobb tagsággal. A pénztári taglétszám alapján az első öt piaci részesedése 65,2 százalék volt a negyedév végén.

Bába Julianna a szervezet tegnapi közleményén keresztül tájékoztatott arról is: tárgyalásokat kezdeményeztek a munkavállalói érdekképviseletekkel arról, hogy azok haladéktalanul kezdeményezzék az Országos Érdekegyeztető Tanács összehívását. Ezen a fórumon azt szeretnék, hogy a kormány számoljon be arról milyen hatástanulmányok és háttérszámítások előzték meg a nyugdíjrendszer ilyen mélységű átalakítását.

 

Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke sajtótájékoztatót tart a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, miután tárgyalt Matolcsy Györggyel
2010.11.25. Budapest Nemzetgazdasági Minisztérium Magánnyugdíjpénztári vezetők egyztettek Matolcsy György miniszerrel. Bába Júlia (j) a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke. Fotó:Kocsis Zoltán Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke sajtótájékoztatót tart a Nemzetgazdasági Minisztérium elõtt, miután a szövetség vezetõi Matolcsy Györggyel, a szaktárca vezetõjével tárgyaltak.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.