Nyugdíjba vonul a Microsoft-vezér

Microsoft bejelentette, hogy 12 hónapon belül nyugdíjba vonul Steve Ballmer vezérigazgató, miután tíz éven át irányította a világ vezető szoftvergyártó vállalatát.

Hét százalékkal drágult a Microsoft részvényárfolyama azután, hogy gyorshírben bejelentették Balmer nyugdíjazását. Ebben az átmeneti időszakban is ő irányítja Bill Gates birodalmát. Az utód keresését a John Thompson igazgató vezette független bizottságra bízták, de mind Ballmer, mind pedig Bill Gates kiveszi a részét az ideális vezető megtalálásából. 

Steve Ballmer bemutatja a Windows 8-as operációs rendszert
Microsoft Corp Chief Executive Steve Ballmer speaks during an event to launch Microsoft's Windows 8 operating system in Israel, in Tel Aviv November 5, 2012. Ballmer said Windows Phone 8 being launched with its partners would create a strong third player in the smartphone market and sell quickly. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS)

A Washington államban, Redmondban működő szoftveróriásnál ugyanakkor hangsúlyozzák: olyan vezetőt keresnek, aki a Ballmer által felvázolt irányvonalat képes továbbvinni, s ehhez csak elemzők teszik hozzá, hogy némi ránfelvarrás azért elképzelhető a stratégiában, különösen azért, mert a Microsoft kis késéssel csatlakozott rá az okostelefonok iránti keresletre.

- Ez egy nagyon nehéz és érzelmekkel teli döntés. Azért teszem, mert ez a legjobb a vállalatnak, amit szeretek, s a családomon valamint a legközelebbi barátaimon kívül a cég a legfontosabb dolog az életemben - írta a dolgozóknak küldött levélben Ballmer, aki egyébként megőrzi a részesedését a Microsoftban: továbbra is a legnagyobb részvényesek egyike marad.

- Egy új stratégiai irányra fordultunk rá teljesen megváltozott szervezeti felépítéssel, nagyszerű felsővezetői csapatot sikerült kialakítani. Olyan elnök-vezérigazgatóra van szükségünk, aki hosszabb távon ebben az irányban megy tovább – mondta maga Ballmer, hozzátéve, hogy eredeti tervei szerinti időpontban távozott volna, akkor az átalakítás kellős közepén kellett volna otthagynia a céget, amit az bizonyosan megsínylett volna. Így a változásokat már másvalakinek kell lemendzselni, ám a legnehezebb időben az irányítás egy kézben lesz, mert ez a cég érdeke – a hivatalos és a félhivatalos források is ezzel magyarázzák a vezető idő előtti távozását.

Steve Ballmer 1980-ban csatlakozott a Microsofthoz, a vállalat 30. számú alkalmazottja és első középvezetője volt. Az első húsz évben Ballmer a Microsoft megannyi üzletágánál dolgozott, olyan kulcsterületeket is beleértve, mint az operációs rendszerek fejlesztése, vagy épp az értékesítés és a terméktámogatás. Elnök-vezérigazgatóvá 2000-ben nevezték ki, már előkészítendő Bill Gates visszavonulását.  Bill Gates utódjaként azonban csak fokozatosan kapta meg a teljhatalmat a cég élén, előbb csak a cég napi vezetését és a pénzügyeket intézte, majd ahogy 2006-ban Gates a Chief Software Architect pozícióról lemondott, ekkor Ballmer irányítása alá került a cég által követett technológiai irányvonal is. 

Kemény, rettegett vezetőként ismerték a vállalaton belül, aki nem nélkülözi az allűröket sem. Nyilvános szereplései alkalmával a jeges teát és a gyümölcsöket az Egyesült Államokból szállították számára, testi épségére pedig mindvégig komoly erők vigyáztak. A távozását most bejelentő vezető regnálása alatt a cég bevétele 23 milliárd dollárról 78 milliárd dollárra nőtt, a profit pedig 9,4 milliárd dollárról 22 milliárd dollárra emelkedett. Vezetése alatt a Microsoft megnövelte piaci részesedését és fontosságát is a nagyvállalati szoftveres megoldások terén, az asztali operációs rendszerek és az irodai szoftverek között pedig megtartotta abszolút dominanciáját. 

A június végén bejelentett óriás-átszervezés, ennek keretében a cég teljes szervezeti struktúrája átalakul, az egymástól viszonylag független és saját útjukat járó divíziók helyére egymásra utalt, ezért egymást elemi érdekből és kényszerűségből is segítő szervezeti egységek kerültek.

Az átalakulás nyomán várhatóan erősödik az együttműködés a cégen belül, amit a befektetők és a szakmai elemzők is régóta sürgetnek. A kooperáció hiányával magyarázták ugyanis, hogy a cég nagyon kis hatékonysággal tudta kiaknázni meglévő dominanciáját az olyan új területeken, mint például a mobil. Még azzal együtt is, hogy stratégiai szövetségre léptek a piaci súlyából folyamatosan vesztő, de mégis óriás Nokiával. A mobil technológiákban új utakat keres a cég, de egyelőre azért kell küzdenie, hogy számottevő platformmá fejlesszék fel magukat, a mobil mellett a tablet és az online szolgáltatások terén is.

Ehhez egyébként minden feltétel adott, elvégre a felhő alapú technológiákban a Microsoft nemcsak úttörő, de sok komoly szabadalom tulajdonosa is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.