Nyugaton nő, nálunk csökken az élelmiszerpiac

A fejlett európai országokban átlagosan 4 százalékkal nőtt az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma. Nálunk egyelőre csak a piaczsugorodás üteme mérséklődött.

Folytatódott a kilábalás a válságból a fejlett európai országok élelmiszer-kiskereskedelmében: Az első negyedévben értéket tekintve 4, mennyiségben 1 százalékkal nőtt a bolti forgalom, tavaly január-márciushoz képest. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat 21 ország, köztük hazánk adatai alapján.

Magyarországon ugyanakkor 3 százalékkal kevesebb élelmiszert, háztartási vegyiárut és kozmetikumot adtak el a kiskereskedelemben január-március során, mint egy évvel korábban, mennyiséget tekintve. A tendencia némileg javuló, a tavalyi negyedik negyedévben mért mínusz 4 százalékhoz képest.

Csökkenő mennyiségi forgalmat hazánk mellett csak Csehországban, Görögországban és Törökországban regisztrált legutóbb a Nielsen rendszeres, negyedévenkénti növekedési jelentése.

A legnagyobb ütemű mennyiségi növekedést a norvég (7 százalék), finn (5), portugál, svéd és szlovák piac (4-4) érte el, az első negyedévben.

Értékben Magyarországon 4 százalékkal kisebb bevételt értek el az élelmiszer-üzletek idén január-márciusban, mint a tavalyi hasonló periódusban. A múlt évi negyedik negyedév mutatója még mínusz 1 százalék volt. A megelőző időszakokban pozitív trendek jellemezték az élelmiszer-kiskereskededelem értékben mért itthoni forgalmát.

Hazánkkal együtt csökkent a bolti forgalom, értékben a következő országokban: Csehország (3 százalékkal), Írország és Finnország (2-2), valamint Görögország és Portugália (1-1).

A fejlett európai országokban az infláció a tavalyi harmadik és negyedik negyedévi, egyformán 1,3 százalékos átlag után idén az első negyedévben 2,8 százalékra emelkedett. Kiemelkedik a török piac 21 százalékos rátája. Magyarországon a fogyasztói átlagárak 0,3 százalékos csökkenését regisztrálta a Nielsen, az első negyedévben.

Figyelemre méltó, hogy az öt nagy Nyugat-európai országban az egy hónapra jutó boltlátogatások átlagos száma némileg csökkent Olaszországban és Németországban. Az egy vásárlásra jutó költés pedig viszonylag alacsony, és alig változott, a múlt évihez képest az öt piacon, azaz Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.