Nyomozás indult a SkyEurope-csőd ügyében

Az osztrák pénzügyi felügyelet szerint a légitársaság az év eleje óta eltitkolta a katasztrofális pénzügyi helyzetét. A légitársaság csődje miatt a becslések szerint utasok ezrei rekedhettek meg Európa repülőterein.

Pert indított a csődbe jutott, szlovákiai diszkont légitársaság, a  SkyEurope ellen az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA), mert szerinte  eltitkolták a társaság katasztrofális pénzügyi helyzetét - írta  pénteki számában a Kurier napilap.

A lap írása szerint a felügyelet azzal vádolja a társaságot és annak júliusban kinevezett vezetőjét, Nick Manoudakist, hogy  semmibe vette a hitelezők érdekeit, ezért augusztus 6-án  feljelentést tett az osztrák ügyészségen Manoudakis ellen.

A Kurier meg nem nevezett bennfentesekre hivatkozva azt írta: a  légitársaságnak már januárban nyilvánosságra kellett volna hoznia  pénzügyi mérlegét, de hiteles záradékot legalábbis nem tettek közzé.  Következésképpen a tény, hogy milyen rossz helyzetben van a  SkyEurope, csak az újjászervezés kezdetekor vált ismertté. A csődöt  elodázták, s "túl későn húzták meg a vészféket", ezzel a  beszállítókat és az ügyfeleket szükségtelenül hozták olyan  helyzetbe, hogy követelésektől estek el - írta a Kurier.

Az FMA a hírt nem kívánta kommentálni sem a Kuriernak, sem az  AFP hírügynökségnek. A bécsi ügyészség sajtóosztályán az MTI érdeklődésére  megerősítették, hogy érkezett egy feljelentés a SkyEurope vezetősége  ellen. Bővebb felvilágosítást azonban nem tudtak adni, mert még nem  dőlt el, melyik ügyészség az illetékes az ügyben.

A SkyEurope keddre virradóra jelezte, csődeljárást  kezdeményezett a légitársaság pénzügyi újjászervezésére kijelölt  megbízott. A lépést azzal indokolták, hogy nem sikerült áthidaló  finanszírozást találni a vállalat működésének fenntartására.

A SkyEurope valamennyi járatát azonnali hatállyal  felfüggesztette.

Hétfőn délután a prágai Ruzyne repülőtér is jelezte, hogy ha a  társaság nem egyenlíti ki azonnal tartozásait, keddtől nem  indíthatja el járatait a cseh fővárosból. A SkyEurope bécsi  indulással meghirdetett járatai már augusztus közepe óta Pozsonyból  szálltak fel, mert a légitársaság nem rendezte határidőre a  schwechati légikikötővel szembeni tartozásait. Így utasok ezrei rekedtek európai reptereken kedden.

 

SkyEurope - egyetlen nyereséges év sem jött össze
People wait in a queue for the check-in at an SkyEurope counter at Vienna's international airport August 14, 2009. Troubled Slovak airline SkyEurope won a grace period until Friday to pay outstanding invoices after Vienna airport temporarily grounded its flights on Tuesday, airport operator Flughafen Wien said. REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA EMPLOYMENT BUSINESS TRANSPORT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.