Nyomozás indult a kerteskői privatizáció ügyében

A feljelentést tevők szerint a privatizálók törvénytelenségek sorát követték el, és tizedáron elkótyavetyélték a kerteskői gazdaságot. Korábban Keller László államtitkár védelmébe vette az ügyletet mondván: minden rendben volt a privatizáció körül, ám nem sikerült erről meggyőznie az Országgyűlést. Most az ügyészség vizsgálódik.

A Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el a kerteskői privatizáció ügyében, amely a termőföld és az eszközállomány értékesítését egyaránt érinti - közölte Medgyasszay László kereszténydemokrata képviselő a Budai Gyulával, a Fidesszel szövetséges Magosz igazgatójával közösen
tartott sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.

"Medgyasszay Lászlóval közösen, ismeretlen tettes ellen tettünk feljelentést az ügyészségen hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanúja miatt" - közölte Budai Gyula. Mint Medgyasszay László elmondta, a bejelentésre azt követően került sor, hogy a parlamentben több alkalommal próbáltak az ügy ellentmondásaira választ kapni, de nem jártak sikerrel.

A kérdések minden esetben arra vonatkoztak, hogyan lehetett csaknem 200 millió forintos vagyont mintegy húsz millió forintért eladni, illetve hogyan lehetett 480 hektár földet áron alul értékesíteni.

Medgyasszay László emlékeztetett: már tavaly áprilisban interpellált, írásbeli kérdést is tett fel az Országgyűlésben, valamint több munkaanyag alapján bebizonyosodott, hogy a kerteskői ügylet szabálytalan, "törvénytelen" volt.
  
Medgyasszay László mellett tavaly ősszel Font Sándor (Fidesz) is interpellált ez ügyben a pénzügyi tárca vezetőjéhez. Akkor Keller László államtitkár válaszában azt mondta: Kerteskő értékesítése nem áron alul történt, az értékesítési eljárás a jogszabályoknak mindenben megfelelt. Keller László válaszát nemcsak az ellenzéki képviselő nem fogadta el, de a parlamenti többség sem: a szavazás során 183 igen szavazat mellett 187-en voksoltak nemmel. Mint Medgyasszay László elmondta, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ellenőrző bizottsága "nagyon súlyos" megállapításokat tett.

A Nemzeti Földalap ellenőrző bizottságának jelentése is kitért arra, hogy "a pályázat elbírálásánál döntő momentumot jelentő helyben lakást egy bizonyos személy esetében a bíráló bizottság szabálytalanul állapította meg" - fogalmazott. A vevők kilétére vonatkozó kérdésre válaszolva ugyanis Budai Gyula elmondta: a három magánszemélyből álló konzorciumot Cseh László, a bábolnai képviselő-testület tagja képviseli, aki összesen százezer forinttal szállt be ebbe az üzletbe, amiért négyezer négyzetméter területet kapott. Hozzátette: a bíráló bizottság döntését Cseh László elővásárlási jogosultságára alapozta, ám ez szabálytalan volt. Cseh László ugyanis nem helyben lakó - szögezte le Budai Gyula.

"Ezt követően ismét interpelláltam az Országgyűlésben" - hívta fel a figyelmet a kereszténydemokrata politikus, majd hozzátette: a válasz ismét azt volt, hogy minden rendben van, így nem volt más lehetőség, mint feljelentést tenni - jelentette ki.

Budai Gyula közölte: a földet 192 millió forintért, az eszközöket pedig 22,7 millió forintért vásárolhatta meg ugyanaz a három magánszemély által alakított konzorcium. Az államot összesen mintegy 300 millió forint kár érte, hiszen mind a földre, mind pedig az eszközök megvásárlására érkezett jobb ajánlat is.

Budai Gyula úgy vélekedett, az értékesítésért felelősséggel tartozik Tátrai Miklós, a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, aki aláírta a szerződést, valamint az értékesítési igazgatóság vezetője is. A Magosz igazgatója megjegyezte: ez az értékesítés hasonló azokhoz a budapesti kerületekben lezajlott ingatlaneladásokhoz, amelyek kapcsán polgármesterek ellen indult eljárás. Úgy vélte, ha az ügyészségi gyakorlat helytálló, akkor "Tátrai Miklóssal szemben is büntetőeljárást kell, hogy indítson az ügyészség". Arról is beszámolt, hogy kedden őt is és Medgyasszay Lászlót is tanúként hallgatta ki az ügyészség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.