Nyomják a németek a pénzt a feketegazdaságba

Majd' minden harmadik német háztartás foglalkoztat illegális alkalmazottat. Tíz megkérdezett közül nyolcnak ráadásul cseppnyi lelkiismeret-furdalása sincs emiatt, pedig a feketemunka évi 30 milliárd euró adóbevétel kiesést jelent az államnak és a tartományi büdzséknek.

Virágzik a feketemunka Németországban. Majdnem minden harmadik háztartás foglalkoztat illegális alkalmazottat - derült a német IW gazdaságkutató intézet szerdán közzétett beszámolójában, amely egy korábbi felmérésen alapult.

A háztartásokban végzett feketemunka általánosan elfogadottá vált Németországban: tíz megkérdezett közül nyolc azt a választ adta, hogy cseppnyi lelkiismeret-furdalása sincs feketemunkások illegális alkalmazása miatt. Sőt, a válaszadók egyötöde azt is elismerte: maga is végzett már ilyen munkát.

A leggyakoribb foglalkoztatók hatvan évnél idősebbek. Ők főként háztartási munkákhoz igényelnek illegális segítséget. Őket követik a listán a gyermektelen házaspárok, akik mindenekelőtt takarításra, mosásra, vasalásra, kertrendezésre, autóvezetésre vesznek igénybe illegális munkát. Keresettek a feketemunkások más - ugyancsak a háztartásokhoz köthető - tevékenységekre is.

A felmérés szerint 2007-ben, illetve 2008-ban egyaránt több mint négymilliót tett ki a feketemunkások száma. Az intézet szerint, ha ezeket a különböző háztartási szolgáltatásokat a törvényes munkapiacra terelnék, mintegy 600 ezer új munkahelyet lehetne teremteni. Ebből kiindulva az IW a feketemunka megfékezését célzó intézkedéseket sürgetett.

A beszámoló adatai szerint a tipikus német feketemunkás férfi, 30 évnél fiatalabb, és havonta nettó 1500 eurónál kevesebbet keres e tevékenységekkel.

A német adóügyi szakszervezet első reagálásában arra mutatott rá, hogy a feketemunka súlyos milliárdoktól fosztja meg a költségvetést. Az állam és a tartományok évente összesen mintegy 30 milliárd eurót kitevő adóbevételtől esnek el a szakszervezet szerint, amely mindenekelőtt a tartományokat szólította fel, hogy a feketemunka és az adócsalás ellen az eddiginél határozottabb intézkedéseket tegyenek. "Egy adóellenőr évente bruttó mintegy 70 ezer euróba kerül, de átlagban 900 ezer eurós többletjövedelmet kasszírozna be", áll a szakszervezet közleményében.

Az egymást követő német kormányok a szakszervezetekkel és a különböző gazdasági szervezetekkel együtt évek óta törekednek a feketemunka visszaszorítására, illetve arra, hogy az illegális munkavállalást a törvényes munkapiacra tereljék. A Merkel-kormány tavaly év végén elhatározott, első konjunktúraélénkítő programja például jelentős kedvezményeket irányzott elő: így például a háztartási szolgáltatások költsége levonható a személyi jövedelemadó alapjából, persze csak akkor, ha a foglalkoztató "bevallja" alkalmazottját, és megfizeti utána a járulékokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.