Háromezren a söralátét-bevallást sem töltötték ki jól

Ma éjfélig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó-bevallásokat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hosszabbított ügyfélszolgálati nyitva tartással készül a könyvelőiket az utolsó pillanatban felkereső, elfoglalt vagy feledékeny magánszemélyekre, de a posta is továbbmarad nyitva – ez az ügyfélszolgálatok esetében este hat, a nagyobb posták esetében pedig nyolc órai zárást jelent.
A posták készülnek az utolsó napi rohamra. Az ügyfélkapus bevallás sokkal egyszerűbb
A posták készülnek az utolsó napi rohamra. Az ügyfélkapus bevallás sokkal egyszerűbb
Teknős Miklós / Népszabadság

Budapesten lesz olyan posta, amelyik éjfélig is nyitva lesz. A bevallásokat a postahivatalok és a NAV-ügyfélszolgálatok mellett elektronikus úton is be lehet nyújtani az ügyfélkapun keresztül.

Ha valaki önhibáján kívül nem tudja benyújtani a bevallását, annak 15 napig van lehetősége mindenféle szankció nélkül pótolni a hiányosságot. Az „önhibáján kívül” kifejezés meghatározása azért elég szűkös, az akkor épp vidéken voltam vagy hőemelkedésem volt kifogás biztosan nem lesz elegendő. Szintén kevés lesz az éppen május 20-ra időzített nyaralás, az ilyen elfoglaltság ugyanis előre tervezhető, s a bevallás benyújtása mindezek ellenére megoldható – erre mindent összevetve február óta már minden lehetőség megvan. Akadályoztatás lehet tipikusan egy hirtelen jött, súlyos betegség, baleset, illetve ha a munkáltató nem adja ki a szükséges adatokat. – Mert például felszámolás alá került, és a felszámolóbiztos ezzel éppen nem akart vagy nem tudott foglalkozni. Összességében ugyanakkor nem éri meg arra bazírozni, hogy majd kimagyarázzuk, miért nem készült el a bevallás időben.

A csúszás nem kerül egy fillérbe sem, ha azt a hatóság nem veszi észre hamarabb, mint a bevallás beérkezése. Elmondható, hogy a revizor nem kopogtat május 22-én az ajtóban a mulasztás indokait firtatva. Vagyis kis lapítással túlélhető a pár napos csúszás. Ez ugyanakkor együtt jár azzal, hogy biztosan bukta az egyszázalékos felajánlást kedvenc szervezetünk. Ez a szabály ugyanis egyértelműen kimondja: csak az a felajánlás érvényes, amely időben benyújtott és minden adófizetési kötelezettséget letudott bevalláshoz kapcsolódik.

Az, hogy a bevallás időben beérkezik, még nem garantál semmit: a NAV tapasztalata szerint a már benyújtott nyomtatványok hatoda hibás. A számítási hibákat, elírásokat a hatóság igyekszik maga javítani, ám sok esetben a magánszemélyek közreműködése nem kerülhető ki. Ilyen, ha elfelejtik aláírni a nyomtatványt, illetve ha olyan tartalmi hiba van, amelynél nem dönthető el, melyik verzió a helyes. A május elejéig benyújtott 1,43 millió szja-bevallás közül 261 ezer bizonyult hibásnak, amelyből még 14,4 ezer nem lett kijavítva. A legtöbb hiba nyilván a teljes csomagú bevallások között volt, a 710 ezer nyomtatvány negyede volt rossz. A majd 700 ezer csökkentett adattartalmú bevallás tizede volt hibás, de háromezren a söralátétet sem tudták jól kitölteni, ez 15 százalékos hibaarány – a leggyakoribb hiba az aláírás elmulasztása, de gyakori, hogy nem írják be az adószámot, hiányos az adat a családi adóalap-kedvezménynél, illetve rossz sorba kerül a befizetett adóelőleg összege. Az adónyilatkozat tipikus hibái közé tartozik még, hogy az adózó annyira egyszerűnek képzeli a bevallást, hogy csak a nevét írja be, a jövedelmét már nem. Az idén 326 ezer egyszerűsített bevallást készített el a hatóság az adózók helyett. Erről értesítőt küldött a NAV, az ebben foglalt adatokat pedig kevesebb mint kétezren vitatták, a többség elfogadta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.