Nyolcvanhárom év szívás

1925. június 16-án szállították le Magyarország legöregebb porszívóját – a Lux Turbator ma is működik. Tulajdonosa, Balanyi Szilveszter apai örökségében találta meg az acélból készült, krómozott készüléket, amelynek szénkefés motorját 110 volt hajtja.

Az öreg készülékek cseréjét – így az energiahatékonyságot – népszerűsítő programban már megtalálták a legöregebb hűtőgépet (1956, Zil Moszkva), a legöregebb mosógépet (1951, AEG) és az 1930-as évekből származó tűzhely-matuzsálemet.

Lux-Turbator porszívógép
Lux-Turbator porszívógép

A hétvégén a legöregebb porszívót keresték a Forgó Morgó programban. Mint a szervező, a CECED Magyarország cégvezetője elmondta sosem volt még ilyen nehéz helyzetben a szakmai zsűri.

Mészáros Fanni tájékoztatása szerint a porszívók versenyére több, mint 200 nevezés érkezett. Ezekből 25-30 1940-es évjáratúnál idősebbnek jelölte meg a régi családtagot – ezzel alaposan megizzasztva a bírálókat. A magyar forgalmazókon kívül a külföldi gyárakban is kutatni kellett (például a svéd Electrolux, a német Siemens és az olasz Hoover gyárban), hogy ki lehessen deríteni a régi eszközök pontos korát. A szakmai zsűri végül úgy döntött, hogy minden olyan készüléket díjaz, amely valószínűsíthetően az 1920-as évekből való. Így 17 porszívó tulajdonos részesülhet nyereményben. A három fődíjat pedig azok közül választották, amely masinák tulajdonosai számlával vagy szállítólevéllel tudták igazolni a beszerzés időpontját. „A jellegzetes kézírásból valószínűsíthető, hogy mindhárom szállítólevelet ugyanaz a személy írta” – mondta el Mészáros Fanni.

A környezettudatos szemléletet, az energiahatékonyság növelését és az elektronikai hulladékok visszagyűjtését és környezetbarát feldolgozását népszerűsítő Forgó Morgó programot két éve indította el a háztartásigép-gyártó és –forgalmazó vállalatokat tömörítő CECED Magyarország Egyesülés és a legnagyobb hazai elektronikai hulladékok kezelését koordináló szervezet, az ELECTRO-COORD Magyarország Kht.

A kampányban megfogalmazott törekvések még sosem voltak ennyire időszerűek, mint most – hangsúlyozta Mészáros Fanni. A program része volt egy vásárlási akció is mely a régi, energiafaló készülékek előrehozott cseréjét ösztönözte. A meghirdetett vásárlási akciókban közel 20.000 régi, energiafaló készüléket cseréltek le a vásárlók korszerű, energiahatékony gépekre.  A magyarországi háztartásigép-gyártó és forgalmazó vállalatok az elmúlt bő két év során közel fél milliárd forintot fektettek a Forgó Morgó kampányba
Ugyanakkor a válság nem kerüli el a háztartásigép-szektort sem: az év eleje óta csökkenő tendenciát mutató vásárlóerő a hitelfeltételek szigorodása és az elbocsátások következtében megcsappanó anyagi lehetőségek romlása folytán tovább csökken.

A folyamat eredménye mind a gyártói-forgalmazói, mind a kereskedői oldalon érezhető: novemberben csődbe ment az egyik elektronikai termékek forgalmazásával foglalkozó üzletlánc, s a CECED Magyarország tagjainak száma is 13-ról 12-re csökken jövő év január elsejétől, mert az egyik tag anyavállalata a magyarországi tevékenység megszüntetéséről döntött.

A háztartási gépek piaca kifejezett vesztese a jelenlegi válságnak, még a tervezett vásárlásokat is legalább 50 százalékban elhalasztják az emberek. Ez a folyamat tovább szűkíti a piacot és egyre nehezebb helyzetbe hozza a gyártókat és kereskedőket.
A CECED Magyarország szerint összefogásra van szükség – állami támogatással ösztönöznék a gépcserét, mondván: ezzel mindenki jól jár. A gyártók és a kereskedők azért, mert az előrehozott vásárlásokkal javulhat a piac, a vásárlók azért, mert kedvezménnyel juthatnak hozzá korszerű gépekhez, amelyek használatával csökken a villanyszámlájuk is. Az állam pedig azért, mert kevesebb energia fogy, és megmaradnak aháztartásigép-piacon a munkahelyek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.