Nyolcvan százalék alatt az államadósság

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 79,7 százalékát, 23 088 milliárd forintot érte el 2013 harmadik negyedévének végén a Magyar Nemzeti Bank hétfőn publikált kimutatása szerint.

Az összeget a vizsgált időszakban a nettó adósságtörlesztés 284 milliárd forinttal apasztotta, ebben a Nemzetközi Valutaalapnak visszafizetett előtörlesztés volt a legfontosabb tétel. A forint gyengülése viszont feljebb tornászta az adósságot, a kimutatás szerint 123 milliárd forintot „köszönhetünk” ennek.

Az előzetes adat azonban jelentősen változhat, hiszen a jegybank nem a Központi Statisztikai Hivatal múlt csütörtökön közölt előzetes GDP-becslését használta a számításokkor, hanem saját GDP-prognózisát vette alapul. A KSH a pontos, részletezett GDP-adatokat december 4-én publikálja, akkor – szükséges esetben – korrigálja az 1,7 százalékos éves növekedést mutató harmadik negyedéves GDP-becslését.

A harmadik negyedévről szóló előzetes MNB-adatok szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége az előzetes adatok szerint a 2013 harmadik negyedévével zárult 12 hónapban a GDP -2,4  százalékát (-683 milliárd forint) tette ki. A háztartások esetében viszont a hasonló mutató 5,2 százalékos pluszt mutatott.

Az államadósságról szóló grafikon egy képviselő laptopján a parlamentben
2011. július 31. Albizottsági ülés. Államadósság növekedés táblázat, grafikon. Laptop, számítógép. Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.