Nyolcszázzal kevesebb trafik nyílt meg határidőre

Júliusra hatodával kevesebb dohánybolt tudott kinyitni. Az Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. most ellenőrzi a boltokat, ám szerintük a koncessziótulajdonosok mindent megtettek a sikerért.

Az április közepén lezárult, botrányosra sikeredett trafikpályázaton 5415 nyertes közül mindössze 4530 nyitotta meg az üzletét július elsejére – derül ki a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. közleményéből.

Dacára, hogy a trafikpályázaton 5297 nyertes vállalta, hogy július elsejével megnyitja az üzletét, illetve jelentős részük – 5295 vállalkozás – a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól megkapta a dohány-kiskereskedelemre jogosító vámhatósági engedélyt, amihez szükséges volt egy már meglévő üzlethelyiség felmutatása, ám 767 vállakozás így sem tudta határidőre megnyitni az üzletét.

Az NDN a július elsejei nyitás óta a Magyar Postával karöltve ellenőrizte a nemzeti dohányboltokat. Az NDN most felszólító levelet küld ki a ki nem nyitott boltok koncessziótulajdonosainak arról, hogy amennyiben két héten belül nem nyitják meg az üzletüket, úgy elveszíthetik a koncessziós jogukat. Ugyanakkor az NDN közleménye leszögezi: "elmondható, hogy minden koncesszió gyakorló és jogosult mindent megtett annak érdekében, hogy időre megnyissa a boltját."

Eredetileg a kormány 6832 koncessziós dohányboltot akart megnyitni. Azonban a trafikpályázat kezdete után kiderült, hogy országszerte 1417 helyre – ami a hazai települések egyharmada – egyáltalán senki sem jelentkezett dohánytrafikért. A területet felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezért később pótpályázatot hirdetett ezekre a helyekre.

Jelenleg az NDN 1150 kistelepülésen jelöl ki ideiglenes szolgáltatókat – kiskereskedőket –, akik új, eredményes koncessziós szerződés aláírásáig folytathatják a dohány árusítását.
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.