Nyolcszáz embert bocsát el a Denso

Az üzleti környezetben bekövetkezett rendkívüli nehézségek miatt 800 emberre jelentett be csoportos létszám-leépítési szándékot a székesfehérvári Denso.

Csoportos létszámleépítés keretében, a munkavállalók képviselőivel történt konzultációt követően, szeptember végéig kénytelen megválni legfeljebb 800 dolgozójától a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft. - közölte csütörtökön a a cég humánerőforrás-igazgatója.

A japán autóalkatrészeket készítő Denso gyár
Székesfehérvár, 2007. március 8. A japán autóalkatrészeket készítő DENSO Gyártó Magyarország Kft. bővíti termelését és új munkahelyeket hoz létre. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A leépítésről a vállalat vezetése konzultációt kezdeményezett a szakszervezet és a munkavállalók képviselőivel. Az elbocsátási szándékot csütörtökön bejelentették a munkaügyi központnak, és munkásgyűlésen ismertették a munkatársakkal - mondta Látos István. A létszámleépítés egy, az önkéntes távozást ösztönző programmal kezdődik. Akik csatlakoznak ehhez, a törvényes juttatáson kívül két havi juttatásban részesülnek.

A lépésre az üzleti környezetben bekövetkezett rendkívüli nehézségek miatt kényszerült az autóipar számára különböző alkatrészeket gyártó, Székesfehérváron 1997-től a japán Denso leányvállalataként, 4100 embert foglalkoztató cég. A munkahelyek megtartása érdekében az elmúlt időszakban több intézkedést is bevezettek: csökkentették a túlórákat, decembertől rövidített műszakban dolgozott, januárban pedig ideiglenesen négynapos munkahétre állt át a gyár, továbbá más költségcsökkentő intézkedésekre is sor került.

- Mindezek ellenére - annak érdekében, hogy megőrizzük a hosszú távú működés feltételeit és a versenyképességünket -, elkerülhetetlen ez a lépés - hangsúlyozta Yukimasa Ohoka, a kft. elnöke a cég közleményében.

A csoportos létszámleépítést követően, októbertől ismét ötnapos hétben dolgozik az üzem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.