Nyolcmilliárdot költünk a digitális átállásra

Novemberben már kizárólag digitális jelekkel érkeznek a földi tévéadások. Az átállás nyolcmilliárd forintba kerül, de ennek az összegnek csak a harmadát költik arra, hogy a rászorultakat ellássák a megfelelő berendezésekkel.

Július végén az ország középső, október végén pedig a szélső régiókban, valamint az északkeleti országrészben kapcsolják le az analóg tévésugárzást, addigra azonban már az ország teljes területén elérhető lesz a digitális sugárzás, amely sokkal jobb kép- és hangminőséget biztosít, ráadásul a korábbi három csatorna helyett hetet lehet ingyenesen venni. Az átállás utolsó szakasza nyolcmilliárd forintjába kerül az adófizetőknek.

Ennek azonban csak harmada megy el a rászorultak témogatására. – 539 ezer olyan háztartás van, amely a törvény értelmében rászorult, tehát támogatandó, azt azonban egyelőre nem tudjuk, hányan szeretnének élni is a lehetőséggel. A barcsi és a soproni tesztkörzet tapasztalatai alapján körülbelül 50-100 ezer lesz az igénylők száma – mondta Karl Károly, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója, hozzátéve: a végső szám lehet több és kevesebb is. 

Hogy minél többekhez eljuthasson a lehetőség, a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai az ország több mint 3500 településén keresik fel a rászorultakat. Az egyenruhás, igazolvánnyal ellátot KSH-sok tájékoztatják a lakosság érintett részét a lehetőségekről. Alighanem az él majd a támogatással, aki rászorult, és jelenleg is csak a három földi sugárzású adót nézi, antennával. A felmérésre az NMHH kétmilliárd forint forrást biztosít a hivatalnak.

A rászorultak két lehetőség közül választhatnak: vagy kapnak antennát, beltéri egységet, s ezt fel is szerelik, valamint üzembe is helyezik a szakemberek, vagy pedig egy előre kiválasztott szolgáltatói listából vehetnek igénybe kedvezményes csomagokat. A szerelést és a beltéri egységet szállító vállalkozásokat közbeszerzésen választották ki, egy háztartásra mintegy 25 ezer forintot szán az NMHH. Ha tehát a hivatal által becsült százezren veszik igénybe ezt, az 2,5 milliárd forintba fog kerülni. Kérdés, mi mennyibe kerül a csomagban: mennyi a berendezések értéke, és mennyit kóstál a személyes szerelés és támogatás – az NMHH közlése szerint a műszaki segítségnyújtás a csomag legértékesebb része. 

Összesen mintegy nyolcmilliárd forintba kerül a teljes átállás – mondta Aranyosiné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója, hozzátéve: az igényfelmérésen és a set-top-box ellátáson kívül elköltenek még 1,9 milliárdot kommunikációra – ezt a közbeszerzést az IMG nyerte –, míg milliárd alatti, de komoly tétel lesz a szerződött szállítók minőségellenőrzése.

Hogy a digitális átállással felszabaduló 800-as, negyedik generációs mobilszolgáltatásra alkalmas frekvenciákat mikor értékesítik, arra a hatóság munkatársai nem tudtak konkrét választ adni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.