Nyolc év múlva lehet Déli Áramlat

Teljes hosszában 2018-ra épülhet ki az orosz-olasz Déli Áramlat gázvezeték - közölte a fejlesztés mögött álló orosz Gazprom.

Teljes kiépítettségét 2018-ra éri el az Oroszország által támogatott Déli Áramlat gázvezeték - derül ki az orosz energiaipari óriás, a Gazprom szóvivőjének tegnap esti nyilatkozatából.

A Gazprom worker welds a part of a pipeline, some 10 km (6 miles) from the town of Novy Urengoy, December 17, 2007. Russia and Germany launched work on the enormous Yuzhno Russkoye gas field in northwest Siberia on Tuesday, which will be jointly deve
A Gazprom worker welds a part of a pipeline, some 10 km (6 miles) from the town of Novy Urengoy, December 17, 2007. Russia and Germany launched work on the enormous Yuzhno Russkoye gas field in northwest Siberia on Tuesday, which will be jointly developed to feed the Nord Stream gas pipeline from Russia to Western Europe. Picture taken December 17, 2007. REUTERS/Denis Sinyakov (RUSSIA)

Egy rövidebb szakaszt ugyanakkor már 2015 decemberében átadhatnak.

Az összesen négy szakaszból álló Déli Áramlat első üteme Bulgáriáig szállít majd orosz földgázt, évi mintegy 15,6 milliárd köbméteres összkapacitással. A 2018-ra elkészülő teljes vezetékhálózaton keresztül évente várhatóan 63 milliárd köbméter érkezik Európába.

A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller 2010 májusában még úgy nyilatkozott, hogy az első európai szállítások 2015-ben történhetnek. Akkor nem közölt részleteket arra vonatkozóan, hogy hova irányul majd ez a földgáz.

A Déli Áramlat Oroszországból a Fekete-tengeren át Görögországba, Bulgáriába, Olaszországba, Szerbiába, Magyarországra, Szlovéniába és Ausztriába, négy vezetéken keresztül szállít majd földgázt. Az üzemeltető vállalat részvényese az orosz Gazprom és az olasz ENI, az osztrák OMV és a francia EdF.

A Gazprom szerdai közleménye szerint Alekszej Miller Romániába látogatott, melynek során a Gazprom és a Transgaz szándéknyilatkozatot irtak alá a Déli Áramlat romániai szakaszához készülő megvalósíthatósági tanulmány előkészítéséről. Mint ismert, korábban Románia nem szerepelt a Déli áramlat nyomvonalterveiben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.