Nyolc magyar az innovatívak európai listáján

Idén nyolc magyar újító szerepel a közép- és kelet-európai régió innovátorait felvonultató New ­Europe 100-as listán. A 100-as lista célja, hogy elismerje és szélesebb körben is bemutassa a kreatív, innovatív ötleteket, illetve azt, hogy ezek valóban hatással vannak a gazdaságra, a tudományra a kultúrára, valamint a helyi közösségekre.

A listán szereplők kezdeményezé­seik és találmányaik által képesek inspirálni másokat. Olyan fejlesztések találhatók a listán, mint a kerekes székben ülve is vezethető jármű; gyorsabb, olcsóbb vizsgálatok az ebola szűrésére vagy épp a mentőexpedíciókon bevethető drónok.

A listán szereplő innovatív vállalkozók átlagéletkora 36 év. Magyarországról nyolc személyiség került fel a listára, köztük van Kerülő ­Balázs, a ­Flike egyszemélyes elektromos drónmotort fejlesztő vállalkozás alapítója; Koleszár Szilvia, a ­fiatal lányoknak és nőknek használható, gyakorlati technológiai tudást nyújtó Skool nevű független szervezet vezetője; Vitézy Dávid, a Budapest tömegközlekedését irányító BKK Zrt. korábbi vezérigazga­tója; Enys Mones és Niva Kov, a menekülteknek fejlesztett mobilapp, az InfoAid készítője és Kun Szabolcs, a titkosított kommunikációt elősegítő CryptTalk alapítója. Felkerült az innovatívak listájára Bodó Balázs közgazdász, médiakutató, Falus Dániel, a kerékpár-okosító eszközt készítő Shoka vezetője és Hapák Sámuel, a szöveget érdekes videóvá alakító mobilalkalmazás, a ClipDis alapítója.

A régióból a legtöbb személyt, huszonhetet Lengyelország adott a listára, de előttünk van Csehország, Szlovákia és Románia is. Bulgária, Észtország, Ukrajna és Horvátország viszont kevesebb haladó személyiséget tudott adni a listához.

A szervezők a nyilvános jelölések és a jelölő partnerek ajánlásai nyomán választották ki a díjazott innovátorokat. Az idei listából kiderül, hogy ők számos kulcsfontosságú területen – köztük az oktatásban, az egészségügyben, a közlekedésben vagy a mezőgazdaságban – a legújabb technológiai vívmányokat alkalmazva oldanak meg bizonyos társadalmi és üzleti problémákat – fejtette ki Agata Waclawik-Wejman, a Google kelet-közép-európai közpolitikai igazgatója. Közép- és Kelet-Európában számottevő növekedési lehetőség van a gazdasági és társadalmi innovációban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.