Nyitnak az e-patikák Belgiumban

A hivatalos közlönyben hamarosan megjelenik az új rendelkezés, s akkor nyithatnak az e-patikák Belgiumban, bár az ötletről továbbra is élénk szakmai vita folyik.

A newpharma.be indulásra kész, s alapítói, Laurent Detry gyógyszerész és Olivier Mallue, az internetes marketing szakértője nagy reményeket fűznek az új vállalkozáshoz. Nem véletlenül, hiszen az Egyesült Államokban a piacnak már a 12-15 százalékát képviseli az online eladott gyógyszerek mennyisége. Németországban a docmorris.com 176 millió ügyletet regisztrált 2006-ban. Hollandiában a national-apotheek.nl 33 ezer ügyfelet szerzett nyitása után hat hónappal.

Az e-patikákat Belgiumban is nemzeti szinten szabályozzák, és szigorú követelményeket támasztanak velük szemben. De ezután szabadon árusíthatók kozmetikumok, étrend-kiegészítők és a vény nélkül megvásárolható gyógyszerek, például lázcsillapítók, orrcseppek, toroköblítők, és persze még sorolni lehetne a hosszú listán lévő készítményeket.

A gyógyszerészek szövetsége ellenzi az egész online üzletet. Anne Lecroart főtitkár azt mondja, hogy szükséges a személyes kapcsolat a patikus és a beteg között, mert csak így lehet megnyugtató válaszokat adni a kérdésekre. Az érdekképviselő szerint ezt az egészet “Európa erőltette ránk”. Az unió valóban nem tiltja az online árusítást, sőt az utóbbi időben kifejezetten az internetes kereskedelem mellett kampányol, miközben a Bizottság most vizsgálja általában a tagországi patikaszabályozást, s keresi az egységesítés lehetőségét. Nemrégiben az Európai Bíróság egy ügyben úgy ítélt, hogy az egyik tagországban működő e-gyógyszertár tevékenységét más tagországban nem lehet tiltani. Így a nemzeti elzárkózásnak nincs semmi értelme.

A newpharma.be alapítói viszont azt mondják, hogy mindenkinek vannak gyógyszerész ismerősei, akiktől tanácsot kérhetnek, ha kérdés merül fel. Sőt, a virtuális patika is rendelkezésre áll, ha valakinek több információra lenne szüksége. Lecroart asszony viszont úgy véli: Belgiumban minden utcasarkon találni patikát. Ha valaki megrendeli az aszpirint, majd kivárja, hogy 24 óra múlva házhoz szállítsák, s kifizeti annak díját, valószínűleg nem is szorul gyors beavatkozásra

Gyógyszerek
Gyógyszerek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.