Nyílt kártyákkal játszik a Tokaj Kereskedőház

Az eddigiekhez képest érdemi változás történt a Tokaj Kereskedőház Zrt. szőlőfelvásárlási stratégiájában: a termelők idén először már a szüret előtt tisztában lesznek azzal, milyen áron veszik át tőlük a sárgamuskotályt, a furmintot és a hárslevelűt.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a kereskedőház egyfajta irányt is szab a felvásárlási áraknak, felvállalva az árversenyt a konkurenciával – mondta el szerdán a cég tolcsvai székhelyén Goreczky Gergely vezérigazgató. Hozzátette: az árakkal arra is ösztönözni szeretnék a tokaji termelőket, hogy ne kapkodják el a szüretet, adjanak esélyt a szőlőszemek aszúsodásának. Ennek jegyében a legkorábban szedhető sárgamuskotályért kilónként 140 forintot kínálnak, ami 17 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest. A furmint és a hárslevelű a tavalyi 90 forintos kilónkénti felvásárlási áron indul, ám a magasabb cukortartalmú termésért többet fizetnek. Így ezzel is érdemes lesz megvárni a késői szüretet, 25 fokos cukortartalom felett ugyanis már 200 forintot kínálnak ugyanezért a mennyiségért. A harmadosztályú aszúszemek kilójáért 1600, a másodosztályúért 2000, míg az elsőosztályúért 2400 forintot fizet a kereskedőház.

A vezérigazgató bejelentette: a kedvezőbb árakért magasabb minőségi követelményeket állítanak a gazdák elé. Négy borászuk nyolc hegyközségi területen már egy hónapja megkezdte az ültetvények feltérképezését, hogy egyfajta térinformatikai rendszerben regisztrálják a táblák és a rajtuk lévő tőkék minőségét. A szüret napján munkatársuk a helyszínen ellenőrzi termést, s csak az általa kiadott igazolás birtokában adhatják le a termelők a parcellákról leszüretelt mennyiséget a kereskedőház tolcsvai és szegi felvásárló telephelyén. 

A tervek szerint 95-100 ezer mázsa szőlőt, s ha az időjárás megfelelő lesz, 5-6000 mázsa aszút szeretnének átvenni, s ennek ellenértékét ígéretük szerint december 15-ig kifizetik a gazdáknak. Kérdésünkre, miszerint az ehhez szükséges 1-1,5 milliárd forint az állami tulajdonban lévő részvénytársaság rendelkezésére áll-e, Goreczky Gergely azt válaszolta: részben a saját költségvetésükből tudják ezt biztosítani, de a tulajdonosi jogakat gyakorló állami vagyonkezelő is garanciát ad a kifizetésekre. – Kiemelt cél, hogy magas minőséget állítsunk elő nagy tételben.

A Tokaj Kereskedőház a maga évi 6-7 millió palackjával a nagy bortermelők közé tartozik, s cél, hogy e tevékenységet nyereségesen végezzük. Nem megfelelő állapotú, előző nap leszedett, lisztharmatos vagy taposott szőlőt nem fogunk felvásárolni, ez mind a kereskedőház, mind a termelők érdekét szolgálja – tette hozzá.

– Öt éve, 2008-tól nem volt érdemi aszútermés a borvidéken, a kereskedőház készletei a minőségi borkülönlegességekből megcsappantak, ezért is jó hír, hogy az idén – ha az időjárás az eddigiekhez hasonlóan alakul – számíthatunk aszúsodásra – mondta a vezérigazgató. Az pedig, hogy Áts Károlyt nyerték meg főborásznak, arra lehet garancia, hogy az eddiginél "konkrétabb, érthetőbb üzenetű borokat készíthetnek". 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.