Nyertünk a globalizációval, de a borra nem építhetünk exportcsodát

Legfőbb kereskedelmi partneréhez, Németországhoz hasonlóan Magyarország is „megkereste” a globalizáción az államadósságát. Ez a következtetés is levonható a Bertelsmann Alapítvány által most közzétett tanulmányból, amelyet a Prognos intézet készített.
Szijjártó Péter államtitkár a kínai vonalat erősíti
Szijjártó Péter államtitkár a kínai vonalat erősíti
Teknős Miklós

Az elemzés a globalizáció 1990-től 2011-ig tartó szakaszát elemzi, s negyvenkét országot von be vizsgálatába. A mondandó lényege: a fejlett államoknak inkább kedvezett ez a folyamat. Németország például összesen kétezermilliárd euróval lett gazdagabb a globalizáció révén, mint ha ez a világgazdasági nyitás nem bontakozott volna ki.

Magyarország a harmincegyedik a listán, évente négymilliárd eurót hozott a konyhára a globalizáció, amelybe rendszerváltó gazdaságként kapcsolódott be, s összesen 87 milliárd euró jött be többletként, szintén meghaladva az állam adósságát. Ráadásul ebben az összevetésben a nyitott gazdaságú Magyarország megelőzi Írországot, a három balti államot, Csehországot, Szlovákiát, Szlovéniát, Romániát, Bulgáriát. A tanulmány olvasása után felmerül a kérdés: jobban kihasználhatta volna Magyarország a lehetőségeket, s 2011 óta mennyire kapaszkodik bele a külkapcsolati fogódzókba? A válaszadást megnehezíti az európai kapcsolatokat leértékelő, a keleti „nyitást” felértékelő, s a globalizációval kapcsolatban zavaros retorikát alkalmazó Orbán-kormány magatartása.

A napokban Egerben mindenesetre a globalizációnak pusztán a kereskedelmi oldalára helyezve a hangsúlyt Szijjártó Péter államtitkár azt mondta: az unión kívülre irányuló magyar exportnak 2018-ra el kell érnie a teljes kivitel egyharmadát, de úgy, hogy közben az EU-s termékforgalom ne csökkenjen. Lényegében exportoffenzívát hirdetett meg, aminek megvalósíthatóságát eleve megkérdőjelezi a rendkívül alacsony, 17 százalékos, a térségi arányoktól is nagyon elmaradó beruházási ráta. De a KSH adatai arra is rávilágítanak, milyen hihetetlen további erőfeszítésre lenne szükség, hiszen 2010 és 2013 között az unión kívüli export részesedése 22,6 százalékról 22,8 százalékra bővült, vagyis 2018-ig további legalább tízszázalékos bővülésre volna szükség.

Ha a magyar gazdaságnak a nemzetközi társaságok értékláncában elfoglalt helye nyomán azt feltételezzük, hogy az uniós export is növekedni fog, akkor még beláthatatlanabb a feladat. Ha szerény prognózist állítunk fel, s háromszázalékos uniós exportbővülést vetítünk előre a 2014–2018-as időszak öt évére, akkor a tavalyi 63 milliárd eurós EU-kivitel 73 milliárdra dagad, vagyis a 2013-as unión kívüli 18,7 milliárdos exportnak legalább meg kellene duplázódnia, évente 15 százalékkal bővülnie, hogy elérje az egyharmados arányt. Ilyen dinamikai különbség a rendszerváltás óta tartósan nem alakult ki. A magyar exportnak a GDP-hez mért aránya az egyik legmagasabb az unióban, nyolcvan százalék körüli, s megközelíti az ír rátát.

A KSH adatai azt is jelzik, hogy miközben a kormány keleti nyitásról beszél, a nyugati kapcsolatrendszer fejlődik. Az ázsiai export 2012-ben és 2013-ban is visszaesett, miközben az amerikai térségbe irányuló kivitel 2009 óta folyamatosan felfelé ível. További gondot okozhat, hogy a külgazdasági államtitkár a nem uniós exportnyomulás egyik húzótermékének a bort nevezte meg, ám a magyar bortermelés az Eurostat adatai szerint 2006 óta csökkenő irányzatot mutat. Persze kevesebb bort drágábban is el lehet adni. Hacsak így nem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.