Nyereségugrás az Aviva biztosítónál

Mind az első félévben, mind tavaly komoly nyereséget ért el a Magyarországon is jelen lévő brit Aviva biztosító.

Ázsiai és európai üzletmenete javulásának köszönhetően 21 százalékkal nőtt az idei első félévben a Magyarországon is jelen levő brit Aviva biztosító üzemi eredménye.

A nemzetközi szabvány (IFRS) szerint számolt eredmény 1,27 milliárd fontra nőtt, meghaladva az 1,15 milliárd fontról szóló elemzői várakozást.

A cég eredményeivel együtt 6 százalékos osztalékemelést jelentett be, 9 pennyről 9,5-re.

Az Aviva biztosító adózás utáni IFRS szerinti profitja tavaly meghaladta az 1,3 milliárd fontot, fő termékéből, az élet- és nyugdíjbiztosításból származó bevétele pedig a 32 milliárd fontot.

A világ 28 országában 54 ezer munkatársat foglalkoztató és 50 millió ügyféllel rendelkező Aviva, a tavalyi negyedik negyedéves erősödést követően, az egész 2009-es évet nyereséggel zárta. Az adózás utáni IFRS szerinti profitja a 2008-as jelentősebb visszaesést követően kiemelkedően jó eredménynek számít a piacon - áll a közleményben.

Az Aviva általános és egészségbiztosításból származó bevétele tavaly megközelítette az 1 milliárd fontot, ami 20 százalékos növekedés. A fő tevékenységének számító élet- és nyugdíjbiztosításból származó bevétele meghaladta a 32 milliárd fontot.

A kelet-európai piacok az Aviva szerint a következő öt évben rendkívül biztató növekedési pályát futhatnak be. Ennek első jelei tavaly év végén már látszottak.

Az Aviva Europe országainak (Csehország, Franciaország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Spanyolország, Törökország) IFRS szerinti nyeresége 2009-ben csaknem 800 millió font volt, amely a megváltozott körülmények, és a világszerte bekövetkezett visszaesés ellenére alig maradt el a 2008-as év végi számoktól. A régió élet- és nyugdíjbiztosításból származó bevétele csaknem 14 milliárd font volt tavaly, és az új értékesítések volumene is csaknem 4 százalékkal növekedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.