Dunaferr: már a lét a tét

A ISD Dunaferr 2011 óta idén először pozitív eredményt tud majd elérni. Ez mintegy 4,5 milliárd forint adózás előtti profitot jelenhet – mondta Jevgenyij Tankievics, az acélipari vállalat igazgatója egy sajtótájékoztatón. Mindez a 2013-ben elindított reorganizációs folyamat eredménye. Ez már csak azért is örömteli változás, mert a cég vezetője szerint az acélipar helyzete jelenleg is katasztrofális, s az említett eredmény ellenére a Dunaferr a fennmaradásért küzd. Az ugyanakkor mindenképpen örömteli, hogy a nyersvas és az acéltermelés teljes kapacitással működik, ami lehetővé teszi az ebből fakadó előnyök kihasználását. Az is mindenképpen derűlátásra ad okot, hogy a készáru termelését teljes egészében értékesíteni is tudja a cég. Az igazgató kifejtette, hogy a társaság helyzete most olyan, amely alapján bízni tud abban, hogy a nehéz piaci helyzetet túléli a vállalat. Ezt két éve, a reorganizáció megkezdésekor ilyen meggyőződéssel nem tudta kijelenteni - tette hozzá.

A hatékonyságnövelés megkezdésekor 890 fő elbocsátását jelentették be, ám erről egyeztetéseket folytattak a kormánnyal. Ennek eredményeként 400 főre csökkent a szám. Eddig végül is csoportos létszámleépítéssel 304 főt küldtek el. Ezen felül voltak, akik nyugdíjba mentek vagy távoztak a cégtől, s kiszervezések is voltak. Így összesen a költségcsökkentési program megkezdésekor 7003 munkavállaló volt, amely mostanra 5850 főre csökkent. Jelenleg még két komolyabb kiszervezés van folyamatban – jelentette ki Sevcsik Mónika, a társaság HR és reorganizációs igazgatója. Mindezen lépések révén a termelési költségeket harmadával csökkenteni tudták.

Erre mindenképpen szükség is van – hangsúlyozta a cég vezetője. A piacon ugyanis nagyon kedvezőtlen a helyzet. A Dunaferrnek pedig speciális gondjai is vannak. Zuhannak az árak, a piaci nem növekszik, sőt egyes területeken még szűkülést is lehet tapasztalni. Ráadásul az európai helyzet még ennél is rosszabb. Sok környezetvédelmi és emissziós előírás teljesítése terheli a vállalatok gazdálkodását. Plusz kapacitások vannak a piacon, amely azt vetíti előre, hogy lesznek olyan társaságok, amelyeknek be kell zárniuk. Az ukrajnai helyzet a Dunaferr helyzetét csak nehezíti, hiszen logisztikai problémákat okoz, 18 hónapig például szünetelt a bugaszállítás, azaz a termeléshez használt alapanyag szállítása. Ezen felül a Dunaferr problémáit csak tetézi, hogy az eszközei elöregedtek, így a minőség szempontjából is kezd a cég veszíteni versenyképességéből. Így hogy ha nem hajtanak végre komoly fejlesztéseket a vállalatnál, akkor veszély fenyegeti a dunaújvárosi társaság piaci helyzetét.

Ennek érdekében szeretnének tárgyalni a kormánnyal. Bíznak abban, hogy „egy forduló még hátra van a kabinettel". Ide kapcsolódóan elmondta, hogy jövő évre 20 millió eurós fejlesztést terveztek be. Ezt az összeget a cég jelenlegi helyzetében és piaci környezetben lehetetlen előteremteni. Ezért szeretnék a kormány beavatkozását kérni. A cégnek működőtőke háttérre van szüksége, a fejlesztéseihez is kell forrás, amelyben többi között a II. kohó felújítása, az autóipari beszállításra való felkészülés és a környezetvédelmi beruházások is benne vannak. Ha ezekhez megvan a megfelelő forrás, akkor tavaszi leállás, amely a szükséges munkák elvégzéséhez kell nem lehet gond. Abban az esetben, ha ez a tőke nem lesz biztosított, akkor már márciusban, áprilisban súlyos gondjai lehetnek a társaságnak.

Ehhez kapcsolódóan az igazgató megjegyezte: a vasmű nem orosz vagy ukrán cég, magyar vállalat, s be kellene fejezni azt a hozzáállást, hogy a Dunaferr egy szociális kérdés. Úgy kell tekinteni rá, mint egy vállalkozásra, amelynek nyereséget kell hoznia, hogy éljen. A magyar kormánynak el kell döntenie, hogy szükség van-e Magyarországon acéltermelésre. Amennyiben a túléléshez szükséges fejlesztéseknek tartósan nem lesznek meg a hátterei, akkor 2020-ra Dunaújvárosban véget ér a folyékony fázis termelése, vagyis lényegében az acéltermelés eltűnik a vállalatból. Korábban a Népszabadságnak a céget ismerő források annyit mondtak ezzel kapcsolatban, hogy ennek a részlegnek a megszűnése a munkavállalók döntő részét hátrányosan érintené.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.