Nyereséges maradt a Citi

A válság ellenére erős évet zárt a Citi Magyarország: a bank nettó hitelállománya nyolc százalékkal 154 milliárd forintra nőtt, ezen belül a lakossági állomány 58 milliárdon stabilizálódott, a vállalati kihelyezéseknél 13,5 százalékos bővülést értek el, megközelítve a 96 milliárdot.

A betétállományban viszont 5,5 százalékos volt a csökkenés, itt változatlan maradt a lakossági állomány, míg a vállalatok betétjei összességében 8 százalékkal, 262 milliárd forintra mérséklődtek.

A 2011-es másfél százalékos eszközarányos nyereség 1,2 százalékosra esett vissza, miközben az adózott nyereség 10,8 milliárdról 9,4 milliárd forintra csökkent. A lakossági ügyfeleiknél a hitelek visszafizetésében nem tapasztaltak súlyos problémákat, a bank teljes hitelezési veszteség mutatója 1,6 százalékos a megelőző év 1,4 százalékos adata után.

A hitelezési veszteség fő forrása a hitelkártya portfólió volt. Az év végén 2,2 százalékos volt a lakossági rossz, 90 napon túl nem törlesztett hitelek aránya, szemben a 13,4 százalékos banki átlaggal. Az igazsághoz tartozik, hogy a Citi sokkal erősebb a hitelkártyák piacán, mint a jelzáloghitelezésben.

Batara Sianturi elnök-vezérigazgató csütörtöki évértékelő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a Citi ezzel az eredménnyel a legnyereségesebb hazai bankok között maradt, teljesítménye kiegyensúlyozott volt: költséghatékonyságukat növelni tudták és hitelkockázatok kezelésében is jó eredményeket értek el. A bankszektor 160 milliárd forintos tavalyi veszteségét tekintve pedig a Citi eredményei kedvezőek – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

A Citi elkötelezett a vállalati hitelezés irányában, minden vállalati mérethez vannak versenyképes hitelajánlataik – szögezte le a bankvezető. Az év végén 75 ezer lakossági ügyféllel rendelkeztek, 225 ezer hitelkártyájuk volt forgalomban és 8500 privátbanki ügyfelet szolgáltak ki. Fiókhálózatuk 22 egységből áll, a 23. fiók maga az internet, amely igen komoly költségcsökkentő tényező mind az ügyfelek, mind a bank számára.

Az állampapír-piaci aktivitásukat és teljesítményüket jellemzi, hogy az Államadósság-kezelő Központ a Citinek ítélte tavaly Az év elsődleges állampapír-piaci forgalmazója díját, s szervezőként részt vettek az év eleji sikeres, 3,25 milliárd dolláros nemzetközi kötvénykibocsátásban. Díjaik között a legfrissebb, hogy a Bloomberg a legzöldebb banknak választotta a Citit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.